FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen početak provedbe projekta "Erasmus za poduzetnike početnike"

Autor: tper
ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Početak provedbe projekta "Erasmus za poduzetnike početnike" Međunarodnog programa mobilnosti među europskim poduzetnicima predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koja se uključila u taj projekt.

Mobilnost poduzetnika početnika sufinancira Europska unija sredstvima programa CIP-za konkurentnost i inovacije.

Voditeljica projekta te voditeljica Europske poduzetničke mreže pri HGK Vesna Torbarina istaknula je kako se Hrvatska ove godine po prvi put uključila u ovaj projekt kojeg provodi Europska komisija od 2009., a održano je već pet ciklusa.

Cilj je poticanje poduzetništva i internacionalizacija, a početnici će imati priliku proširiti svoje radno iskustvo u trajanju od jednog do šest mjeseci, uz iskusnijeg i već etabliranog poduzetnika iz neke druge zemlje EU, te naučiti kako voditi i razvijati vlastiti posao.

U projekt se mogu uključiti i hrvatski uspješni poduzetnici koji bi bili domaćini poduzetnicima početnicima iz drugih europskih zemalja, čime im se pruža mogućnost internacionalizacije vlastitog poslovanja.

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta kazala je kako za projekt postoji interes onih koji su krenuli u poduzetništvo ili se za to žele opredijeliti u budućnosti.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić istaknula je mjere aktivne politike zapošljavanja od 15. siječnja. U program je do sada uključeno nešto manje od 1.500 poduzetnika, rekla je Dalić, napominjući kako Ministarstvo daje poticaje za otvaranje novih radnih mjesta, a Ministarstvo poduzetništva i obrta za osnovna i obrtna sredstva.

Malo i srednje poduzetništvo od iznimne je važnosti u Hrvatskoj, njegov udio čini više od 50 posto hrvatskog BDP-a i kotač je novog zapošljavanja i razvoja, rečeno je.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak kazala je kako su predviđena sredstva za poduzetnike početnike, koji su osnovali poduzeće ili obrt.

Moguće je dobiti mikrokredite za pokretanje posla do 70.000 kuna, a potiče se i pokretanje centara te poduzetničkih inkubatora kako bi se, osobito mladi ljudi, odvažili na poduzetnički pothvat.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙