FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama bez bliskoistočnog mirovnog plana - Kerry

Autor: vkla
BERLIN, 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama ne namjerava sljedeći mjesec tijekom posjete Izraelu i područjima pod palestinskom samoupravom predočiti nikakav mirovni plan, kazao je u utorak američki državni tajnik John Kerry, dodavši da bi predsjednik radije saslušao dvije strane.

"Nećemo samo tamo otići, staviti im plan na stol i reći što im je činiti. Ja želim obaviti konzultacije, a predsjednik želi slušati", rekao je Kerry njemačkim studentima na svom prvom inozemnom putovanju.

Obami, koji ima zategnute odnose s desničarskim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, je mir između Izraelaca i Palestinaca bio jedan od prioroteta u prvom predsjedničkom mandatu, no malo je toga postigao. Posljednjih mjeseci obje su strane svojim potezima zaoštrile odnose - Izrael nastavkom izgradnje naselja na okupiranim područjima, a Palestinci zahtjevom za novim statusom u UN-u.

Prema Kerryjevim riječima, nakon Obamine posjete Bliskom istoku, što uključuje i boravak u Jordanu, SAD će tek vidjeti kako bi se mogao nastaviti mirovni proces. Pozvao je sve strane da zadrže mirnoću i da ostave otvorenom mogućnost postizanja mira. Napetosti su porasle na Zapadnoj obali, području koje Palestinci žele kao dio buduće države, zajedno s Pojasom Gaze i istočnim Jeruzalemom, nakon što je u subotu u izraelskom zatvoru u nejasnim okolnostima preminuo jedan Palestinac, a četvero drugih je započelo štrajk glađu.

"Uistinu se nadamo da će svi malo ustuknuti i pokušati pronaći način da u tih nekoliko sljedećih dana djelujemo mirno i promišljeno i otvorimo vrata mogućnosti postizanja miroljubivog rješenja", rekao je Kerry.

Netanyahu je izrazio nadu da će se palestinski predsjednik Mahmud Abas vratiti mirovnim pregovorima, ali je istaknuo da će glavna tema razgovora s Obamom biti iranski nuklearni program. Obama nije posjetio Izrael u svom prvom mandatu zbog čega je na meti oštrih kritika u toj zemlji.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙