FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ishod izbora u Italiji krajnje neizvjestan

Autor: dhai
RIM, 23. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Talijanska predizborna kampanja završena je u petak u znaku slabog nastupa premijera na odlasku Maria Montija, ključnog za krajnje neizvjesne i potencijalno nestabiline rezultate izbora, ocjenjuje Reuters.

Politički čelnici održali su završne skupove svojih kampanja prije nastupa izborne šutnje uoči dva dana glasovanja u nedjelju i ponedjeljak, a analitičari ističu kako je rezultat previše neizvjestan da bi se prognoziralo pobjednika.

"Ovo glasovanje uopće nije sigurno. Jedan postotni bod na bilo koju stranu može dovesti do kaosa, odnosno do jasnog pobjednika", rekao je jedan stručnjak za ankete koji je tražio da ne bude imenovan, zbog zabrane objave ispitivanja javnog mnijenja dva tjedna prije glasovanja.

Analitičari su podijeljeni oko toga da li će čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani, koji je vodio s pet postotaka prednosti prije dva tjedna, moći formirati stabilnu većinu koja će nastaviti ekonomske reforme nužne da nekonkurentna Italija izađe iz recesije.

Za Bersanija se misli da je sada samo nekoliko postotaka ispred čelnika desnog centra Silvija Berlusconija, ali mu se još uvijek daju dobri izgledi da osvoji pobjednički bonus zastupničkih mjesta koji će mu osigurati komotnu kontrolu donjeg doma.

Međutim, izbori se vrte oko mnogo složenije utrke za Senat, u kojoj se pobjednička bonus mjesta dodijeljuju po regijama.

I lijevi centar i desni centar imaju izjednačene izglede da osvoje nekoliko ključnih regija, uključujući industrijski najrazvijeniju Lombardiju. Berlusconi je sklopio savez s federalističkom Sjevernom ligom zbog važnosti gusto naseljenih sjevernih regija u utrci za Senat.

Za Montija, tehnokrata, bivšeg povjerenika Europske unije i profesora ekonomije, koji je vodio blijedu centrističku kampanju, se vjeruje da mu izgledi opadaju, ali se analitičari ne slažu oko posljedica tog trenda.

Izborni stručnjak Roberto D'Alimonte izrazio je zabrinutost da Monti može pasti ispod praga od 8 posto glasova potrebnih za osvajanje senatskih mjesta u nekim regijama, što bi po njemu moglo biti pogubno za Italiju.

"Ono što je doista važno je da Monti ne padne ispod osam posto u nekoliko regija", rekao je agenciji Reuters. "Budućnost Italije i euro zone ovisi o toj varijabli".

Najvjerojatniji - a mnogi kažu najstabilniji i proreformski rezultat izbora - čini se vladajuća koalicija između Bersanija i Montija, koja će zahtijevati da premijer na odlasku osvoji dovoljno senatora da pojača lijevi centar.

Bersani je sugerirao da želi formirati savez s Montijem, što bi njegovoj vladi osiguralo kredibilitet na financijskim tržištima i snažan zakonodavni mandat, čak i ako lijevi centar sam osvoji većinu.

Međutim, drugi analitičari vjeruju da Montiju potpora osobito opada u "crvenom centru" Italije, gdje će glasovi koje gubi ići Bersanijevoj Demokratskoj stranci (PD), povećavajući izglede za jaku vladu lijevog centra, koja će moći nametati političke nagodbe oslabljenom Montiju.

Jedan od nestabilnih scenarija nakon glasovanja je vlada u rasponu od ljevičara do jakog centrista Montija, koja bi mogla upasti u stalne političke sporove.

"Ako Monti ne prođe dobro u Senatu, to će koristiti Demokratskoj stranci", kazao je Maurizio Pessato, potpredsjednik anketne agencije SWG za Reuters.

"Ključ ovog izbornog sustava nije Monti, već je to pobjeda PD-a u Lombardiji ... Ako lijevi centar pobijedi u Senatu, načinit će koaliciju s Montijem s pozicije snage. Bit će i vlade i stabilnosti", smatra Pessato.

Anketar Nicola Piepoli rekao je za Reuters: "Bersani će dobiti. On je glavni korisnik Montijeve krize..to čini vjerojatnijim da on može pobijediti u Senatu".

Kakva god vlada izađe iz izbora, ona će se morati pozabaviti duboko nekonkurentnim gospodarstvom Italije, koje je najduljoj recesiji u 20 godina, a stagnira već dva desetljeća.

Najveća opasnost za Italiju i euro zonu je da izbori proizvedu slabu vladu nesposobnu za odlučnu akciju, što bi uznemirilo investitore i potaklo novu dužničku krizu, ocjenjuje Reuters.

Pored razočaravajućeg nastupa Montija, predizbornu kampanju obilježio je i preporod Silvija Berlusconija i veliki uspjeh komičara Beppa Grilla, koji su iskorištavali ogroman bijes javnosti zbog gospodarske krize i korupcijskih afera. Tom su taktikom izbrisali 10-postotno vodstvo lijevog centra iz prosinca i učinili izborni rezultat nesigurnim.

U petak navečer, deseci tisuća pristaša sudjelovali su na završnom skupu Grillove "Tsunami ture" po Italiji na rimskom trgu San Giovanni. Karizmatični komičar izazvao je oduševljenje okupljenih svojim kritikama političkog poretka.

Berlusconi je otkazao planirani nastup na skupu u Napulju, navodno zbog problema s okom. No, u intervjuu na svojoj televiziji Canale 5 obećao je povećanje najnižih mirovina kako bi pomogao ugroženim starijim osobama.

(Hina) xdh yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙