FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija izrazila zabrinutost zbog militantog islamizma u Maliju

Autor: akoz
MOSKVA, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Rusija je u petak objavila da šalje humanitarnu pomoć i izrazila zabrinutost zbog širenja militantnog islamizma i rastućih napetosti u Maliju.

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja je priopćilo da je transportni zrakoplov odletio za Mali s 36 tona hrane i kućnih potrepština, pokrivača i šatora.

Slanje pomoći ukazuju na rastuću zabrinutost Moskve zbog stanja u Africi od ustanaka Arapskog proljeća za koje su ruski dužnosnici dugo upozoravali da bi mogli osnažiti radikalne islamiste i potaknuti nasilje.

Ministarstvo vanjskih poslova je, nakon razgvora u četvrtak ruskog ministra Segeja Lavrova i UN-ovog izaslanika za regiju Sahela Romana Prodija, upozorilo na rastuće napetosti u toj regiji.

"Strane su posebnu pozornost posvetile stanju u republici Mali. Oni su izrazili posebnu zabrinutost zbog aktivnosti terorističkih organizacija na sjeveru te zemlje koje predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u regiji", reklo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

"Strane su se složile da nenadzirano širenje oružja u regiji nakon sukoba u LIbiji stvara temelje za eskalaciju napetosti po cijelom Sahelu", reklo je ministarstvo. U izjavi se ističe i potreba da se situacija riješi putem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙