FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZPH traži smjenu pomoćnika ministra Stanka Janića

Autor: ivuc
OSIJEK, 21. veljače 2013.(Hina) - Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović zatražio je danas u Osijeku od vlade da odmah smijeni pomoćnika ministra regionalnog razvoja Stanka Janića te da se zaustavi procedura izmjena i dopuna Zakona o područjima od posebne državne skrbi.

Na konferenciji za novinare Kompanović je rekao kako je rad te zajednice, koja 19. ožujka ove godine treba proslaviti 20. obljetnicu, doveden u pitanje zato što ju je Ministarstvo regionalnog razvoja prestalo financirati.

Ustvrdio je kako je prošle godine s ministarstvom sklopljen ugovor o financiranju te zajednice od 215.000 kuna, ali je ministarstvo uplatilo 125.000 kuna, a ostatak od 90.000 kuna trebalo je uplatiti do Božića. Dodao je kako taj novac do danas nije uplaćen jer, kako je rekao, "papiri mjesecima stoje u ladici pomoćnika ministra Stanka Janića", kojemu ne pada na pamet taj novac prebaciti kako bi mogli organizirati konferenciju 19. ožujka iako je hrvatski predsjednik Ivo Josipović obećao biti njezin pokrovitelj.

Rekao je kako je "predsjednik Josipović prošle godine objavio da Srpsko narodno vijeće dobiva sedam milijuna kuna iz pričuva državnog proračuna koje su predviđene za elementarne nepogode i epidemije, a za ZPH određeno je 215.000 kuna koje do danas nisu u cijelosti isplaćene".

S obzirom na to da je Janić iz kvote SDSS-a, rekao je Kompanović, "razmišljali su da je riječ o njegovoj nesnošljivosti prema ZPH i hrvatskim prognanicima", ali, dodao je, "procjenjuju da je potpuno nesposoban ili smišljeno radi na štetu povratnika i branitelja na područjima od posebne državne skrbi".

Istaknuo je kako očekuje da će Janićevu smjenu pokrenuti potpredsjednik vlade i mjerodavni ministar Branko Grčić jer će - ako je ne pokrene - i sam snositi dio odgovornosti za ono što se događa.

Janićevo ponašanje Kompanović dovodi u vezu s prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o područjima od posebne države skrbi kojima se, kako drži, ukidaju mnoga prava, poput davanja u najam oštećenih kuća, darovanja državnog zemljišta i građevinskog materijala za stambene zgrade.

Ocijenio je kako je za sve izmjene karakteristično da idu prema potpunom ukidanju ili smanjivanju prava na područjima od posebne državne skrbi te da u prijelaznim i završnim odredbama stoji da stupanjem na snagu zakonskih izmjena prestaje vrijediti Zakon o statusu prognanika i izbjeglica, a sva prava prognanika i povratnika proistječu upravo iz tog statusa.

Riječ je o opasnom scenariju potpunog brisanja područja od posebne državne skrbi, ustvrdio je Kompanović i dodao kako neće dopustiti da se tako ukidaju prava povratnika i branitelja, ali im, kako je rekao, "postaje jasno" da ih se pokušava financijski uništiti zato što ih se želi maknuti sa scene kako ne bi upozoravali na ono što se događa.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙