FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit SAD-Japan: Na dnevnom redu savezništvo, Sj. Koreja i slobodna trgovina

Autor: vrad
WASHINGTON, 21. veljače 2013. (Hina/AFP) - Strateški vojni savez, Sjeverna Koreja i prekopacifička trgovinska razmjena bit će na dnevnom redu prvog susreta novog japanskog konzervativnog premijera Shinza Abea i američkog predsjednika Baracka Obame u petak u Washingtonu.

Dok američka diplomacija planira putovanja u Aziju, Shinzo Abe kojeg će u Washingtonu pratiti ministar za vanjske poslove Fumio Kishida, dolazi reći svom američkom "zaštitniku" koliko je Japanu stalo do strateškog savezništva sa Sjedinjenim Državama, ako se zanemare manje sporadične nesuglasice.

Prije izbora 26. prosinca i nakon pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima Abe je neprestano isticao koliko su njegovi prethodnici s lijevog centra pokvarili bilaterne veze.

Te su veze to važnije za Japan što je tu zemlju zahvatila teška kriza s Kinom i zabrinuta je zbog nuklearnih ambicija susjedne Sjeverne Koreje koja je nedavno izvela svoj treći nuklearni pokus.

"Sigurnosno okružje oko naše zemlje je sve napetije", upozorio je Shinzo Abe.

Tokio koji nema diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom, uspostavio je veze s Pjongjangom u ljeto 2012., ali je sve prekinuo nakon uspješnog sjevernokorejskog lansiranja rakete koja je nadletjela jug Japana u prosincu, za koje Tokio i Washington tvrde da je zapravo ispitivanje rakete dugog dometa.

Dvije zemlje saveznice će se dotaknuti i svojih odnosa s Kinom, s kojom je Japan u višemjesečnom sporu zbog manje skupine otoka u Istočnome kineskom moru, koje Japanci nazivaju Senkaku a Kinezi Diaoyu.

U takvim prilikama Abe želi početi izmjene miroljubiva ustava koji Japanu zabranjuje vođenje rata. Službeno, njegove "snage za samoobranu" ne bi imale pravo pomagati američkom savezniku u slučaju napada.

Na gospodarskom planu, dvojica čelnika će se osvrnuti na sudjelovanje Japana - koje SAD priželjkuje - u "Prekopacifičkom partnerstvu" (TPP) radi uspostave najveće zone slobodne trgovine u svijetu.

Nazočnost treće gospodarske sile svijeta dat će sasvim novu dimenziju tom projektu u kojemu sudjeluje još devet zemalja (Australija, Brunej, Čile, SAD, Malezija, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam), ali ne i Kina.

Najposlije, Abe treba objaviti skoru japansku ratifikaciju Haške konvencije o međunarodnim otmicama djece, koju već godinama traže Washington i druge zemlje, poput Kanade i Francuske.

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙