FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen 5. zbornik "Dani dr. Franje Tuđmana"

Autor: mkov
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Zbornik radova s 5. stručno-znanstvenoga skupa održana u Velikom Trgovišću 12. svibnja 2012. "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća br. 5." objavljen je u izdanju Općine Veliko Trgovišće.

U zbornik "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća br. 5." (412 str.) objavljeni su radovi 16 izlagača. Zbornik je podijeljen je na tri cjeline, u kojima autori obrađuju hrvatsku povijest od 1990. i Domovinski rat, hrvatsku povijest 20. stoljeća te hrvatsku povijest kroz stoljeća.

U cjelini o hrvatskoj povijesti od 1990. i Domovinskom ratu akademik Dubravko Jelčić piše o Tuđmanovim "Dnevnicima", Marko Samardžija o Tuđmanovim pogledima na jezičnu politiku i hrvatski jezik, Pavao Galić o Hrvatskoj i Tuđmanu u zborniku "Istra danas" i talijanskoj enciklopediji "Treccani", Stjepan Šulek o značenju Franje Tuđmana za stvaranje hrvatske države, a umirovljeni sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske Milan Vuković o istini o Hrvatima i hrvatskoj povijesti.

O hrvatskoj povijesti 20. stoljeća prof. Dragutin Pavličević piše o proučavanju povijesti, povjesničarima i Školskoj knjizi u hrvatskom nacionalnom pokretu 1970.-1971., Zdravko Dizdar o četničkoj organizaciji na području Tromeđe 1941., Andrija Nikić o stradanju katoličkog puka u poraću, Đuro Vidmarović o uključivanju Boke kotorske u Crnu Goru i Mato Artuković o represivnom režimu monarhističke Jugoslavije u Tuđmanovim djelima.

O hrvatskoj povijesti ranijih stoljeća akademik Petar Strčić piše o voditeljima nacionalnog pokreta Hrvata u Istri - Juraju Dobrili i Matku Laginji, prof. Božo Žepić o hrvatskom nacionalnom pitanju, Radenko Milošević o vraćanju Hrvatske u Europu te Lovre Botica Tadinov o hrvatskoj državi i Hrvatima kao sastavnici Zapada.

Stručno-znanstveni skup "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća" održava se jednom godišnje, a skup je utemeljen 2008. na poticaj umirovljenoga suca Ustavnoga suda Republike Hrvatske Milana Vukovića.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙