FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Belgiji počela rasprava o proširenju prava na eutanaziju na malodobnike

Autor: vrad
BRUXELLES, 20. veljače 2013. (Hina/AFP) - Belgijski parlamentarni zastupnici u srijedu su ponovo pokrenuli raspravu o eutanaziji legaliziranoj 2002. kako bi odlučili hoće li je proširiti na malodobnike, nakon više slučajeva o kojima su izvještavali mediji.

Rasprave u Senatu o "aktualizaciji" zakona trebale bi potrajati više mjeseci i odnositi se i na njegovo proširenje na odrasle osobe koje boluju od degenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Raspravu su potaknuli zastupnici iz različitih stranaka, među njima i socijalistički senator Philippe Mahoux, jedan od autora zakona iz 2002., koji ga želi proširiti na malodobnike pod uvjetom da "mogu rasuđivati, boluju od neizlječive bolesti i trpe neublaživu bol".

Zakon se trenutačno primjenjuje samo na osobe starije od 18 godina koje imaju sve mentalne sposobnosti.

Jedan od stručnjaka koji je u srijedu bio saslušan u Senatu rekao je kako je "očito" da se eutanazija već primjenjuje na malodobnim osobama, izvan zakonskog okvira. "Svi to znamo", dodao je Dominique Biarent, voditelj službe za intenzivnu njegu u Sveučilišnoj dječjoj bolnici kraljice Fabiole, a prenosi agencija Belga.

Profesorica Chris Van Geet, druga stručnjakinja, zapitala se o utemeljenosti ove reforme koja predstavlja "golem etički problem".

Rasprave će se odnositi na okolnosti u vezi s eutanazijom malodobnika: treba li uvesti donju dobnu granicu (12, 15 ili 16 godina spominju se kao minimalna dob), suglasnost roditelja i mišljenje medicinskog osoblja.

Pionir na tom polju je Nizozemska koja je 1988. odobrila eutanaziju za mlađe od 18 godina.

Stranke centra s kršćanskim predznakom protive se izmjeni sadašnjeg zakona za koji nisu glasale ni 2002. godine.

Belgija je 2012. imala rekordan broj eutanazija s 1432 slučaja, što je porast od 25 posto na godišnjoj razini. Na eutanaziju se odnosi manje od dva posto svih umrlih.

Za eutanaziju moraju biti ispunjeni strogi uvjeti: pacijent mora bolovati od nezilječive bolesti, mora "biti pravno sposoban i svjestan" i mora formulirati svoj zahtjev "dragovoljno, promišljeno i opetovano", bez ikakve prisile.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙