FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balažič: Mercator očekuje pozitivne učinke ulaska Hrvatske u EU

Autor: lfia
LJUBLJANA, 20. veljače 2013.(Hina) - Direktor trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je da očekuje pozitivne učinke od ulaska Hrvatske u EU na poslovanje svoje tvrtke.

"Hrvatska je naše prirodno i dugoročno zanimljivo tržište. Ulaskom Hrvatske u EU postizat ćemo mnogo više sinergije u administraciji i nabavi, a bolji rezultat očekujemo već ove godine", rekao je Balažič u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede.

Balažič, koji je na čelo uprave došao prošle godine, nije želio komentirati sadašnji postupak u kojemu većinski vlasnici još prikupljaju neobvezujuće ponude za 58,13 posto Mercatorovih dionica kao ni neslužbene informacije prema kojima bi Agrokor i u ovom pokušaju prodaje mogao biti najozbiljniji potencijalni strateški kupac.

Što se tiče sadašnje pozicije Mercatora na hrvatskom tržištu, Balažič je ustvrdio da je poslovanje Mercatora u Hrvatskoj izuzetno zahtjevno, među ostalim i zbog dominantnog položaja Konzuma, ali i jake strane konkurencije te zahtjevne logistike.

Direktor Mercatora kazao je da se slaže s nekim ocjenama da bi u slučaju da ovaj pokušaj prodaje većinskog paketa dionica ne uspije, Mercatorovoj upravi onda trebalo dati dvije-tri godine da izvede restrukturiranje tvrtke te da u tom razdoblju ne bi trebalo pokretati nove pokušaje prodaje. Većinski vlasnici Mercatora, osobito Pivovarna Laško koja ima probleme sa visokom dugovima, nastoje međutim prodajom dionica riješiti svoj težak financijski položaj.

Po Balažicevoj ocjeni, sadašnje okolnosti za prodaju su teške jer trenutačna cijena dionice na burzi s restrukturiranjem bi se mogla povećati. Uz postupak prodaje istodobno se odvija i postupak restrukturiranja tvrtke i njenih financijskih obveza, a za to je potrebno mnogo energije, upozorio je Balažič u razgovoru za vodeći slovenski list.

Po njegovim riječima, Mercator strategijom restrukturiranja do 2016. godine namjerava osigurati neto uštedu od 80 milijuna eura, a produktivnost podizati za tri posto godišnje.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙