FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen novi Hrvatski iseljenički zbornik

Autor: mkov
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - "Hrvatski iseljenički zbornik (HIZ) 2013." predstavljen je danas u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.

O zborniku su govorili ravnatelj HMI Marin Knezović, pravnik Vlado Puljiz te hispanistica Željka Lovrenčić i urednica zbornika Vesna Kukavica.

Knezović je ocijenio kako smo mi Hrvati stalno osuđeni na međusobno upoznavanje, što se posebno očituje između Hrvata u Hrvatskoj i onih izvan Hrvatske.

Napomenuvši kako se neosnovano oni izvan Hrvatske doživljavaju trogloditima dodao je kako se za one u domovini smatra da su se, zbog života u komunizmu, odrekli svoga identiteta. Ocijenio je kako zbornik može pomoći da jedni o drugima počnemo mijenjati svoja stajališta.

Željka Lovrenčić, koja je posebno izdvojila tekst Zorke Kinda Berlakovch o jeziku Gradišćanskih Hrvata te studiju Eni Buljubašić o književnom djelu čileanskoga književnika hrvatskog podrijetla Antonija Skarmete, smatra kako zbornik analitički prati društvenu zbilju hrvatskoga naroda u domovini i iseljeništvu.

Puljiz je naglasio potrebu proučavanja naših manjinskih skupina u, kako je rekao, multietničkim državnim zajednicama, kao što je australsko društvo.

Osvrnuo se na tekst Waltera Lalicha o hrvatskom jeziku u transnacionalnom prostoru te naglasio kako autor posebno ističe važnost očuvanja kulturnoga identiteta, koji se očituje u hrvatskom jeziku.

Hrvatski iseljenički zbornik (392 str.), koji je objavljen u nakladi HMI, podijeljen je na osam poglavlja, u kojima tridesetak autora pišu o znacima vremena, kroatističkim obzorjima, međusobnim mostovima između iseljeništva i domovine, povijesti, baštini, znanosti, duhovnosti i novim knjigama.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙