FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirnije trgovanje, stabilizacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Kako se danas ne očekuju poslovna izvješća domaćih kompanija koja bi mogla znatnije pokrenuti tržište, na Zagrebačkoj bi burzi Crobex mogao prekinuti negativni niz koji traje već pet dana.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,61 posto, na 1.914 bodova, a Crobex10 0,66 posto, na 1.074 boda. U posljednjih pet dana Crobex je oslabio 3,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 17,14 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Adrije, 3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 2,12 posto, na 140,93 kune.

Slijedi dionica HT-a, s 2,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 0,43 posto, na 216,04 kune.

Znatnije je pala cijena dionice Dalekovoda, za 10,21 posto, na 46,68 kuna. Ta tvrtka, u kojoj je pokrenut proces predstečajne nagodbe, izvijestila je jučer da su ročišta za utvrđivanje tražbina i za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja zakazana za 26. veljače.

Značajan pad cijene, za 7,63 posto, na 11,14 kuna, zabilježila je i dionica Diokija, čijih je dvjestotinjak bivših radnika jučer blokiralo ulaz u upravnu zgradu tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina.

„Korekcija Crobexa i danas bi se mogla nastaviti na domaćem tržištu. Nakon snažnog rasta od početka godine, investitori su skloni unovčavanju dobiti. U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći uobičajeno najlikvidnije dionice HT-a i Valamara“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, sezona objava financijskih izvješća pomalo jenjava.

„Sutra očekujemo objavu financijskih izvješća i prijedloga o dividendi Ericssona Nikole Tesle, pa bi i ta dionica mogla biti u nešto većem fokusu investitora“, navodi Franin.

Na inozemnim se burzama posljednjih dana trguje mirno. Na Wall Streetu se jučer nije radio zbog Predsjedničkog dana, dok na većini azijskih i europskih burzi cijene dionica jutros stagniraju jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače.

„Na inozemnim burzama danas bi indeksi mogli stagnirati, a kasnije tijekom dana smjernice investitorima dat će ZEW indeks povjerenja njemačkih ulagača“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙