FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posrednik Brahimi traži pregovore o Siriji u UN-u

Autor: vrad
KAIRO, 17. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi pozvao je u nedjelju na pregovore sirijske oporbe i "prihvatljiva izaslanstva" vlade u Damasku o političkom rješenju za građanski rat koji već dvadeset tri mjeseca razara tu zemlju.

Nakon susreta u sjedištu Arapske lige u Kairu Brahimi je rekao da bi se pregovori mogli organizirati u prostorijama Ujedinjenih naroda. No nije rekao gdje točno.

Vođa oporbene Sirijske nacionalne koalicije (SNC) Moaz Alkhatib iznio je prošlog tjedna prijedlog o susretu s počasnim potpredsjednikom predsjednika Bashara al-Assada Farouqom al-Sharom o političkoj tranziciji u kojoj bi se Assadu omogućio slobodan odlazak u egzil.

Alkhatibova inicijativa koju je SNC proširio ponudivši pregovore u kojima bi mogao sudjelovati bilo koji izaslanik sirijskog režima koji nije okrvavio ruke "utrla je put sirijskoj vladi i ponukala je da pokaže želi li dijalog i mir, što je stalno opetovala", rekao je Brahimi.

"Mislimo da će, počnu li oporba i prihvatljivo izaslanstvo sirijske vlade dijalog u UN-ovu uredu, barem u prvo vrijeme, to biti početak koji će omogućiti izlazak iz mračnog tunela", rekao je Brahimi.

Zasad nije jasno je li dobio bilo kakve naznake sirijske spremnosti za početak pregovora s Alkhatibom i SNC-om.

Procjenjuje se da je oko 70.000 ljudi poginulo od početka pobune protiv Assada u ožujku 2011., nakon pada dugogodišnjih autoritarnih vladara u Tunisu i Egiptu.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby rekao je da u utorak odlazi u posjet Rusiji, jednom od glavnih Assadovih saveznika, gdje će razgovarati s predstavnicima pet arapskih zemalja. I sirijski ministar vanjskih poslova Walid Moualem treba stići u Moskvu koncem veljače.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙