FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 16. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA

Najveća slovenska parlamentarna stranka izjavila je u subotu kako smatra da je odlukom da se iz pregovaračkog procesa s Hrvatskom povuče ministar vanjskih poslova Karl Erjavec premijer Janez Janša napravio pogrešku. "Erjavec je pitanja vezana za Ljubljansku banku i Hrvatsku praktički doveo do kraja, a to bi moralo biti u interesu Slovenije", navela je u subotu u priopćenju Alenka Bratušek, parlamentarna zastupnica Pozitivne Slovenije (PS), reagirajući na odluku Janše da iz pregovora povuče Erjavca i za to ovlasti Tonu Kajzera, državnog tajnika u svom kabinetu. Bratušek vodi umjesto ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, koji se povukao iz politike na državnoj razini, najveću slovensku parlamentarnu stranku i pokušava sastaviti novu parlamentarnu većinu, sa željom da se u sadašnjoj političkoj krizi pokuša formirati nova prijelazna vlada. Bratušek je navela da je premijer Janša svojim potezom prekršio dogovor političkih prvaka s predsjednikom države Borutom Pahorom da će se sve stranke potruditi za okončanje pitanja Ljubljanske banke i ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s Europskom unijom."Premijer je zbog svojih unutarnjih političkih teškoća očito spreman sve staviti na kocku, pa i državni interes", ocijenila je Bratušek.

BERLIN

Najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunjski film "Pozitia Copilului" ("Položaj djeteta") Calin Petera Netzera, a film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" dobitnik je dva Srebrna medvjeda, Velike nagrade žirija i za najbolju glavnu mušku ulogu. Film srpskog redatelja Srdana Dragojevića "Krugovi" u čijoj produkciji je sudjelovala i producentska kuća Propeler film iz Zagreba, dobitnik je ovogodišnje nagrade ekumenskog žirija 63. Filmskog festivala u Berlinu, čiji je glavni program okončan u subotu dodjelom nagrada. "Nadam se da ću jednom doći na Berlinale s malo veselijom temom", rekao je Tanović nakon što je primio Srebrnog medvjeda - Grand Prix žirija za svoj film "Epizoda u životu berača željeza" koji tematizira težak socijalan položaj Roma u Bosni i Hercegovini. Film je za samo 17.000 eura realiziran u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć zbog toga jer obitelj nije bila zdravstveno osigurana. U filmu pogođena romska obitelj glumi samu sebe. Tanovićev film zabilježio je još jedan veliki uspjeh na Berlinaleu osvajanjem Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu mušku ulogu koja je dodijeljena naturščiku Nazifu Mujiću.

Hrvatska je kinematografija na ovogodišnjem Berlinaleu bila predstavljena s dva filma: "Krugovi" Srđana Dragojevića i "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića. Oba filma su bila prikazana u programu Forum, jednom od tri najvažnija festivalska programa. U sklopu Europskog filmskog sajma koji se održava u sklopu Berlinalea prikazano je još pet filmova iz recentne hrvatske filmske produkcije.

ČELJABINSK

Tisuće djelatnika ruskih službi za izvanredna stanja u subotu su u regiji Čeljabinsk sanirali štete koje je napravila eksplozija meteora nad Uralom u petak. Eksplozija je oštetila zgrade, a udarni val je porazbijao prozore i zasuo ljude slomljenim staklom. Ronioci pretražuju jezero pored Čeljabinska gdje su nastale nekoliko metara široke rupe una ledu ali do sada nisu uspjeli naći komade meteora, rekli su dužnosnici. Ekipe za pretraživanje terena su rekle da su našle mali predmet promjera do jednog centimetra koji bi mogao biti dio meteora ali ne i veće komade. Mali broj materijalnih dokaza na tlu potaknuo je teorije zavjere oko uzroka vatrene kugle i udarnog vala na području na kojoj se nalaze mnoga postrojenja ruske vojne industrije. Guverner Čeljabinska je rekao da je udar napravio štetu od oko 33 milijua dolara. Život u gradu se u subotu uvelike vratio u uobičajene tokove iako je 50 osoba još uvijek u bolnici. Dužnosnici su rekli da je više 1200 ljudi ozlijeđeno, većinom od krhotinama stakla.

MOSKVA

Skupina 20 država objavila je u subotu da neće biti "valutnog rata" i odgodila planove za određivanje novih ciljeva u smanjivanju dugova što ukazuje i na zabrinutost skupine zbog ranjivosti svjetskog gospodarstva. Japanske ekspanzivne politike koje su smanjile vrijednost yena izbjegle su kritiku u izjavi koji su dogovorili financijski čelnici zemalja G20, u kojem su razvijene i nove gospodarske sile koje čine 90 posto svjetskog gospodarstva. Nakon razgovora u petak kasno navečer ministri financija i čelnici središnjih banaka dogovorili su tekst podudarniji od očekivanog sa zajedničkom izjavom od prošloga utorak skupine sedam bogatih zemalja koja je podržala tržišno određivanje valutnih tečajeva. Priopćenje ne izdvaja Japan zbog njegovih agresivnih monetarnih i fiskalnih politika zbog kojih je vrijednost yena pala 20 posto, što je trend koji bi se mogao nastaviti. "Svi smo se dogovorili da odbijamo ući u bilo kakav valutni rat", rekao je novinarima francuski ministar Pierre Moscovici. Tekst također iskazuje predanost ostvarivanju vjerodostojnih srednjoročnih fiskalnih ciljeva ali ipak ne određuje točno određene ciljeve.

MOSKVA

Ministri financija Britanije, Francuske i Njemačke u subotu su pokrenuli novu inicijativu kojom će pokušati velike kompanije natjerati da plate pošten porez, a iskorijeniti običaj da vodeće tvrtke plaćaju najmanje. George Osborne iz Velike Britanije, Pierre Moscovici iz Francuske i Wolfgang Schaeuble iz Njemačke izjavili su da je vrijeme za međunarodnu koordiniranu akciju kojom bi se suzbila praksa seljenja profita iz zemlje u kojoj je kompanija kako bi se drugdje platilo manje poreza.

Ta zamisao koju podupire studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o posljedicama tzv. premještanja profita, iznesena je javnosti u trenutku kad se države zbog krize trude na svaki način popuniti proračun. "U osnovi, riječ je o pravnom pitanju. Moramo modificirati zakon", priznao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria. "Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja postalo je način dvostrukog izbjegavanja oporezivanja".

"Nijedna zemlja ne može sama", rekao je na konferenciji za novinare na marginama sastanka ministara financija zemalja skupine G20 u Moskvi i naglasio kako cilj incijative nije "napad" na pojedinačne korporativne divove.

RAMALAH

Europska unija u subotu je od Izraela zatražila da popravi uvjete u kojima u izraelskim zatvorima žive Palestinci, a palestinski ministar najavio je za idući tjedan skupove u znak potpore zatvorenicima koji štrajkaju glađu. Gotovo pet tisuća Palestinaca je u izraelskim zatvorima, a mnogi su optuženi za sudjelovanje u napadima na Izraelce.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u priopćenju kaže da "sa zabrinutošću prati" pogoršavanje zdravlja četvorice palestinskih zatvorenika koji su u dugotrajnome štrajku glađu u znak prosvjeda protiv činjenice da su u zatvoru. "EU poziva izraelsku vladu da im hitno vrati pravo posjeta obitelj, te traži i puno poštovanje međunarodnih obveza u vezi s ljudskim pravima, u odnosu na sve palestinske pritvorenike i zatvorenike", kaže se u priopćenju. Isa Karakea, ministar za pitanja zatvorenika u Palestinskoj samoupravi sa sjedištem na Zapadnoj obali, kaže kako će cijeli idući tjedan trajati javni prosvjedi u znak solidarnosti sa štrajkašima glađu.

QUETTA, Pakistan

Šezdeset i četiri osobe među kojima su i školska djeca ubijeno je u subotu u bombaškom napadu u pakistanskom gradu Quetti koji su izveli ekstremisti iz sunitske većine, priopćila je policija. Glasnogovornik militantne sunitske skupine Lashkar-e-Jhangvi, preuzeo je odgovornost za bombu u Quetti, koja je izazvala žrtve na glavnoj gradskoj tržnici, školi i računalnom centru. Policija je priopćila da je ranjeno oko 130 ljudi, te da su većina žrtava manjinski muslimani šijiti. Spaljene školske torbe i knjige bile razbacane uokolo mjesta eksplozije. "Eksplozija je uzrokovana improviziranom eksplozivnom napravom postavljenom na motocikl", rekao je Wazir Khan Nasir, zamjenik glavnog inspektora policije u Quetti. "To je nastavak terorizma protiv šijita", dodao je. Više od 400 šijita ubijeno je u Pakistanu prošle godine. Većina zapadnih obavještajnih službi smatra pakistanske talibane i Al Kaidu za najveću prijetnju nuklearno naoružanog Pakistana. Pakistanski policijski dužnosnici, međutim, kažu da je Lashkar-e-Jhangvi postao moćna sila, izvodeći napade u nekoliko dijelova zemlje u nastojanju da potakne sektaški rat, stvori kaos i uspostavi sunitsku teokraciju.

RIJAD

Visoki saudijski dužnosnik na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u subotu je rekao da "teroristička" prijetnja i dalje postoji i pozvao na globalnu suradnju u borbi protiv nje. "Opasnost od terorizma i terorista još uvijek ustrajava i pogađa nekoliko država", rekao je princ Turki bin Mohammed al-Saud iz saudijskog ministaratva vanjskih poslova izaslanicima na otvaranju dvodnevnog skupa. "Moramo se s njom sučeliti koristeći sva sredstva i na svim razinama, lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj. Terorizam ugrožava sve nas, bez iznimke", rekao je princ Turki pozvavši na globalnu akciju za "iskorijenjivanje terorističkih planova putem koordinacije specijaliziranih centara u borbi protiv terorizma". Na skupu u Riyadhu, koji je organiziran u suradnji s UN-om, zastupljeno je oko 50 zemalja. Saudijska Arabija je 2005. predložila da se u njenoj prijestolnici ustanovi međunarodni protuteroristički centar a prijedlog je u rujnu 2011. odobrila Opća skupština UN-a. Riyadh je obećao financirati taj centar tri godine s 10 milijuna dolara.

TUNIS

Deseci tisuća pristaša tuniske islamističke vlade marširali su u subotu ulicama glavnoga grada na jednom od većih skupova, vladinih ili oporbenih, koje je potaknulo ubojstvo sekularnog oporbenjaka. Ubojstvo Šokrija Belaida, odvjetnika za ljudska prava i oporbenog čelnika, prije desetak dana gurnulo je u novo političko previranje tu zemlju u kojoj je prije dvije godine počelo tzv. Arapsko proljeće. Nasilni prosvjedi u kojima je ubijen jedan policajac, proširili su se Tunisom nakon Belaidova ubojstva, a gomile napadaju urede stranke Enahde i u Tunisu i drugdje. Prosvjednici izvikuju slogane protiv te islamističke stranke izabrane 2011., među ostalim čuje se i "Hoćemo novu revoluciju". Islamisti su organizirali protuskupove, ali oni su zasad znatno manji. Premijer Hamadi Džebali obećao je nakon Belaidove smrti da će osnovati nestranačku vladu stručnjaka da vodi zemlju do izbora, unatoč prigovorima i iz vlastite stranke Enahde i od manjeg neislamističkog koalicijskog partnera, da se s njima nije konzultirao. U dosad najžešćoj reakciji na to obećanje, deseci tisuća islamističkih prosvjednika okupili su se u subotu na tuniskome središnjem trgu u znak potpore legitimitetu vlade.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙