FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa moli za potporu nakon odluke o odreknuću, kaže da ga snaga napušta

Autor: vrad
VATIKAN, 13. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Papa Benedikt XVI. je u svojoj prvoj izjavi u javnosti otkako je objavio odluku o odreknuću od papinske službe rekao u srijedu da je potpuno svjestan težine svoje odluke ali i siguran da time neće nauditi Crkvi.

"Molite za mene, za Crkvu i za budućeg papu", rekao je na početku opće audijencije srijedom, u jednom od zadnjih pojavljivanja u javnosti prije nego se povuče 28. veljače.

Papu, koji je izgledao i zvučao u dobroj formi, nekoliko puta je prekinuo buran pljesak oko 8.000 vjernika i turista koji su napunili veliku dvoranu.

U kratkim, pripremljenim bilješkama sličnim onima koje je pročitao iznenađenim kardinalima kada je u ponedjeljak objavio svoju odluku, Papa je rekao da će Bog i dalje voditi svoju Crkvu jer je ona mnogo više nego njezin zemaljski vođa.

"Donio sam tu odluku u punoj slobodi, na dobro Crkve, nakon dugotrajne molitve i ispitivanja savjesti pred Bogom", rekao je.

Rekao je kako je "potpuno svjestan težine takva čina ali i toga da nije kadar obavljati svoju (papinsku) službu onom fizičkom i duhovnom snagom koju ona zahtijeva".

Benedikt XVI. je rekao da ga tješi "sigurnost da Crkva pripada Kristu koji je nikada neće prestati voditi i brinuti se za nju".

Dodao je da je "gotovo fizički osjetio" ljubav i pažnju koje je primio od objave svoje odluke.

Misa koju je Papa na Papelnicu (Čistu srijedu) navečer trebao održati u jednoj malenoj rimskoj crkvi premještena je u Baziliku svetog Petra koja može primiti veći broj ljudi.

Bit će to njegova zadnja misa u javnosti ako Sveta Stolica ne izmijeni Papin vremenski raspored.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙