FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Helsinški komitet BiH: Ljudska prava ugrožena, zemlja treba bolju vlast

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. veljače 2013.(Hina) - Bosnu i Hercegovinu u 2012. godini obilježila je eskalacija političke, gospodarske i socijalne krize, a takvo stanje će se nastaviti sve dok ta zemlja ne dobije vlast koja će biti odgovornija od sadašnje, ocjena je Helsinškog komiteta BiH (HK BiH) sadržana u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u toj zemlji koje je u srijedu predstavljeno u Sarajevu.

Helsinški komitet ocijenio je u izvješću kako "BiH još uvijek nije pravna država i daleko je od onoga što podrazumijeva demokratski uređeno društvo koje poštuje ljudska prava i slobode".

Predsjednica HK BiH Vera Jovanović istaknula je predstavljajući izvješće kako posebice zabrinjava činjenica da u BiH gotovo i nema funkcioniranja pravne države na demokratskim načelima jer se ključne odluke umjesto u odgovarajućim institucijama donose unutar uskih neformalnih skupina odnosno među stranačkim liderima, a parlamenti služe tek kao glasačka mašinerija koja takve odluke provodi.

Za lidere ključnih političkih stranaka u BiH ocijenjeno je kako se ignorantski odnose prema javnosti i obvezama koje su javno preuzeli, a kao drastičan primjer navedeno je njihovo odbijanje da provedu presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine kojom je ocijenjeno da BiH krši prava pripadnika nacionalnih manjina jer im ne dopušta kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Ustav BiH kao temeljni dokument države tako je i dalje izvorište diskriminacije njenih građana.

HK BiH je u svom izvješću kritizirao i međunarodnu zajednicu jer se pasivizirala i pod izlikom prepuštanja donošenja odluka lokalnim političarima ne čini ništa kako bi potaknula provedbu nužnih reformi.

"Atmosfera nemoći da se naprave koraci naprijed u bilo kojoj sferi održava i podgrijava nepovjerenje među etničkim skupinama i proizvodi međunacioanlnu netrpeljivost. To izravno dovodi do pogoršanja i urušavanja stupnja poštivanja ljudskih prava u cijeloj BiH", kazala je Jovanović.

Upozorila je pritom kako je BiH suočena i sa sve težom gospodarskom i socijalnom situacijom, čime su dodatno ugrožena temeljna ljudska prava poput onoga na dostojanstven život.

Pokazatelji koje je prikupio HK BiH upozoravaju kako se siromaštvo u BiH u proteklih deset godina udvostručilo. "Na korak od gladi u ovom je trenutku 60 posto stanovnika. Sada oko 600 tisuća ljudi u BiH živi ispod granice siromaštva, jer imaju primanja manja od 120 eura (mjesečno)", kazala je Jovanović.

To znači kako svaki peti stanovnik BiH dnevno preživljava uz iznos od euro i pol.

Helsinški komitet BiH uputio je tijelima vlasti u BiH niz preporuka kako bi se sadašnje stanje promijenilo, no u tom tijelu podsjećaju kako je to bila praksa i ranijih godina no vlasti su takve preporuke uglavnom ignorirale.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙