FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karadžić traži da se Vučurevića zaštiti od Hrvatske

Autor: spuc
ZAGREB, 11. veljače 2013.(Hina) - Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji pred ICTY-jem odgovara za genocid u BiH, zatražio je od raspravnog vijeća da omogući siguran prolaz do Haaga ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću kako bi svjedočio na njegovu suđenju, objavio je u ponedjeljak ICTY.

Karadžić traži nalog koji će osigurati da njegov svjedok "neće biti uhićen, zatočen, progonjen ili podvrgnut bilo kojim drugim ograničenjima, fizičkim ilii pravnim... za vrijeme tranzita u i iz Nizozemske".

Vučurević živi u BiH i trebao bi svjedočiti u Haagu 25. ožujka, a Hrvatska ga je optužila za ratni zločin i za njim raspisala tjeralicu.

Vučurević bi, po tvrdnjama Karadžića, trebao posvjedočiti kako politika SDS-a u BiH nikad nije bila progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja zbog toga što je od 1991. do 1995. zajedno s Karadžićem sudjelovao u progonu hrvatskog stanovništva kako bi dijelove Hrvatske pripojio tzv. Velikoj Srbiji.

Tereti ga se za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙