FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đ.Njavro:u HDZ-ovu programu država se izmiče iz uloge poduzetnika

Autor: ibob
ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - HDZ-ov ekonomski strateg Đuro Njavro nije danas želio govoriti o detaljima gospodarskog programa stranke, a kazao je tek da stranka ostaje na poziciji tržišnog gospodarstva, a da se "država izmiče iz uloge poduzetnika prema stvaranju okvira za poduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta".

"Uloga države je da stvori okvir u kojem će svi moći i željeti ulagati, pri čemu želimo više nego do sada privući iseljenu Hrvatsku, koja nam je važna zbog znanja i emocionalno je više od drugih ulagača vezana uz Hrvatsku", kazao je Njavro novinarima, nakon HDZ-ovoga okruglog stola o vladinu prijedlogu zakona o strateškim investicijama.

Njavro je potvrdio da će HDZ-ov program ići na pojednostavljenje poreznog sustava, no nije želio reći je li riječ o ukidanju najviše stope poreza na dohodak, kako je izvijestio Večernji list.

Nije želio reći ni je li istina da je dio gospodarskog programa HDZ-a protivljenje privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke te monetizaciji autocesta, no među HDZ-ovcima na okruglom stolu koji sudjeluju u radu HDZ-ovih odbora moglo se čuti da će se svakom od tih subjekata pristupati posebno, a da se u stranci razmišlja o ideji da se dionice HPB-a uz diskont ponude građanima na inicijalnoj javnoj ponudi, kao što je bio slučaj s INA-om i HT-om.

Na skupu je bio i savjetnik Predsjednika RH Boris Cota, koji je kazao kako ne želi komentirati HDZ-ov gospodarski program dok ga ne vidi.

Kazao je, međutim, kako je namjera poreznog rasterećenja gospodarstva i građana "generalno dobra ideja", ali da manji porezi donose i manje prihode, zbog čega je nužno smanjiti i rashodovnu stranu proračuna, odnosno javnu potrošnju.

Ekonomist Ljubo Jurčić smatra, međutim, da nije dobro gospodarski program početi od poreza. "Da bismo govorili koliko ćemo uzeti, moramo znati od čega ćemo uzeti. Nužno je reći na kojim proizvodima će se zaposliti ljudi, definirati industrijsku i regionalnu politiku, načine financiranja i tek onda govoriti o poreznoj politici", rekao je Jurčić.

(Hina) xibob yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙