FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović u utorak u radnom posjetu Bugarskoj

Autor: bcav
ZAGREB, 10. veljače 2013. (Hina) - Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u utorak u radnom posjetu Bugarskoj i sastati se s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, priopćeno je u nedjelju iz Vlade.

Milanović i Borisov bi u Sofiji trebali razgovarati o temama vezanim za EU i skori ulazak Hrvatske u blok 27 europskih zemalja, poboljšanju gospodarskih odnosa i suradnji na području infrastrukture i turizma.

Bugarska i premijer Borisov, koji je od srpnja 2009. na čelu konzervativne vlade, snažno su podupirali ulazak Hrvatske u EU, uz očekivanje da će priključenje Hrvatske stabilizirati prilike na Balkanu i osnažiti utjecaj manjih u odnosu na veće članice Unije.

Hrvatska i Bugarska, najsiromašnija članica EU-a, pripadaju bloku "prijatelja kohezije", skupini europskih zemalja koje koje dobivaju više nego što uplaćuju u zajednički proračun. Ta skupina se nastoji izboriti da mjere štednje u proračunu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih regija u Uniji.

Nakon Slovačke i Mađarske, Bugarska je bila treća članica Unije koja je ratificirala ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u. Parlament u Sofiji obavio je taj postupak 17. veljače 2012. sa 180 glasova "za" uz ocjenu da je Hrvatska prošla težak put od predavanja zahtjeva za članstvo do potpisivanja Ugovora o pristupanju i pritom ostvarila "impresivan napredak".

Premijer Borisov posjetio je Zagreb u travnju 2011. i susreo se s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem, a tom je prigodom održan i hrvatsko-bugarski gospodarski forum. Milanoviću će ovo biti prvi posjet Bugarskoj u mandatu.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙