FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velike sile spremne odgovoriti ukoliko Iran bude surađivao - Kerry

Autor: slek
WASHINGTON, 8. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Velike sile su spremne uzvratiti ukoliko Iran dođe na nuklearne razgovore 26. veljače spreman riješiti probleme oko svoga nuklearnog programa, rekao je u petak američki državni tajnik John Kerry.

Sile, Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Države, bi trebale susresti iranske pregovarače u Almati u Kazahstanu krajem ovoga mjeseca da bi vidjele postoji li način da se riješi zabrinutost Zapada zbog iranskog nuklearnog programa.

Sjedinjene Države i njegovi saveznici sumnjaju da Iran koristi svoj civilni program kao pokriće za razvoj nuklearnog oružja. Iran to niječe tvrdeći da njegov program ima civilne svrhe kao što je proizvodnja električne energije i izotopa za medicinu.

"Međunarodna zajednica je spremna odgovoriti ako Iran dođe spreman razgovarati o stvarnoj biti i riješiti zabrinutosti, koje ne mogu biti jasnije, zbog njihova nuklearnog programa", rekao je Kerry u uvodu na konferenciji za novinare s kanadskim ministrom vanjskih poslova Johnom Bairdom.

Kerry, koji je zamijenio Hillary Clinton na mjestu državnog tajnika 1. veljače, izrazio je zabrinutost nedavnim najavama Irana da planira postaviti i upotrebljasvati napredne strojeve za obogaćivanje urana što je tehnološki skok koji će mu omogućiti da značajno ubrza aktivnosti za koje Zapad strahuje da se mogu iskorisititi za razvoj nuklearnog oružja.

"To uznemirava", rekao je Kerry. "Zato je moja molba Irancima, ili moja izjava, jasna izjava. Spremni smo dopustiti da diplomacija bude pobjednik u ovom sukobu oko njihova nuklearnog programa".

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙