FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki trgovinski deficit na najnižoj razini u tri godine

Autor: gple
WASHINGTON, 8. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Povećani izvoz i smanjeni uvoz nafte spustili su američki trgovinski deficit u prosincu na najnižu razinu u gotovo tri godine, signalizirajući da su gospodarske aktivnosti u četvrtom tromjesečju bile puno bolje no što se početno procjenjivalo.

Rekordni izvoz nafte podupro je skok ukupnog izvoza na 186,4 milijarde dolara, što je 3,9 milijardi dolara više nego u prethodnom mjesecu. Uvoz se smanjio za 6,2 milijarde, na 224,9 milijardi dolara, zahvaljujući smanjenim kupovinama nafte.

Time se trgovinski deficit spustio na 38,5 milijardi dolara.

Podaci o trgovinskoj razmjeni u prosincu navode na zaključak da su aktivnosti u američkom gospodarstvu u četvrtom tromjesečju bile bolje nego što se početno procjenjivalo.

U Washingtonu su izračunali da su se aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2012. smanjile za 0,1 posto, ali to je bilo prije no što su objavljeni podaci o trgovinskoj razmjeni i temeljilo se na procjeni o dodatnom povećanju trgovinskog deficita.

Glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu gospodarskih podataka Markit Chris Williamson ističe da podaci o trgovinskoj razmjeni pokazuju da "stanje u gospodarstvu nije bilo tako loše kao što je nagovješćivala prva procjena aktivnosti u četvrtom tromjesečju".

"Podaci su novi doprinos sve svjetlijoj slici svjetskog gospodarstva na kraju prošle i početku ove godine", naglasio je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙