FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se pad potrošnje 10. mjesec zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 5. veljače 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, očekuje se pad potrošnje 10. mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 5,1 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,5 do 5,6 posto.

Bio bi to već 10. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto manje nego u studenome, kada je promet u trgovini na malo pao za 5,7 posto.

„Trgovina na malo pod snažnim je utjecajem nepovoljnih kretanja na tržištu rada, smanjenja raspoloživog dohotka te visoke razine potrošačkog pesimizma“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja, među ostalim, slabi zbog rasta nezaposlenosti. Krajem prosinca u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano oko 358.000 nezaposlenih, što je 13,6 posto, ili oko 43.000 više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Ipak, pad prometa u trgovini na malo mogao bi u prosincu, inače udarnom potrošačkom mjesecu u godini zbog božićnih blagdana, biti nešto manji nego prethodnih mjeseci.

„U prosincu se može očekivati blago usporavanje pada osobne potrošnje, s obzirom da je intenzitet pada proteklih mjeseci bio i posljedica nešto više baze iz prethodne godine“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙