FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Spor oko Zemaljskog muzeja zaustavio sarajevsku Hagadu

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. veljače 2013.(Hina) - Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučilo je većinom glasova kako sarajevska Hagada, iluminirani židovski rukopis iz XIV. stoljeća neprocjenjive vrijednosti, koji se čuva u Zemaljskom muzeju BiH, ne može biti izložen u Metropolitan muzeju u New Yorku obrazloživši to problemima sa statusom muzeja u kojemu se taj rukopis čuva, izjavila je u srijedu u Sarajevu predsjednica povjerenstva Ljiljana Ševo.

"Tri člana povjerenstva smatraju kako je prije ostvarivanja bilo kakve međunarodne suradnje i razmjene, neophodno normalizirati stanje u Zemaljskom muzeju", kazala je Ševo novinarima istaknuvši pritom kako osobno smatra da je ovakva odluka loša. "Jedna od veoma loših solucija je da Hagada bude nedostupna bilo kome. Izlaganje Hagade u muzeju kakav je Metropolitan bila bi pozitivna promocija za BiH", kazala je Ševo.

Zemaljski muzej u Sarajevu zatvoren je već duže od četiri mjeseca odlukom uprave i zaposlenika, koji su se na to odlučili kako bi prosvjedovali zbog činjenice da do sada nije sustavno riješen način financiranja rada muzeja.

Najstariji muzej u BiH, koji je utemeljen prije 125 godina, nije uvršen na popis ustanova od državnog značaja jer se tome protive vlasti Republike Srpske odbijajući ga prihvatiti kao zajedničko kulturno dobro.

Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci izrazio je razočarenje odlukom da se zabrani izlaganje Hagade pred publikom newyorškog Metropolitan muzeja. "Time se postiže samo to da, umjesto da Hagadu vidi 20 milijuna ljudi, nju neće moći vidjeti nitko", kazao je Finci lokalnim medijima.

Ocijenio je i kako odbijanjem ponude Metropolitan muzeja ni BiH kao država niti njen Zemaljski muzej ne dobivaju ništa jer će se agonija najstarije muzejske kuće u BiH samo nastaviti, a dok to traje i Hagada ostaje nedostupna javnosti.

Finci je kritizirao i cjelokupni dosadašnji odnos uprave Zemaljskog muzeja BiH prema Hagadi. Podsjetio je kako je taj spis, u čiju je restauraciju uloženo puno sredstava baš kao i u opremanje posebne sobe u kojoj je trebala biti izložena, bio i prije zatvaranja muzeja dostupan javnosti tek četiri dana godišnje, dok su ostalo vrijeme posjetitelji mogli vidjeti tek repliku originalnog izdanja.

Hagada je stigla na područje Bosne i Hercegovine u XV. stoljeću zajedno sa Židovima-sefradima koji su bili prognani iz Španjolske. Od 1892. godine pohranjena je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Tijekom Drugog svjetskog rata pokušali su je se dokopati nacisti, no sačuvala ju je jedna muslimanska obitelj.

Na samom početku rata 1992. godine Hagada je ponovo bila izravno ugrožena kada se Zemaljski muzej BiH našao na prvoj crti bojišnice. Tada su je spasili zaposlenici riskirajući živote kako bi je prenijeli u sef Centralne banke gdje je dočekala kraj rata, nakon čega je vraćena u muzej.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙