FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dužnosnici raspravljaju o UN-ovim snagama za Mali

Autor: akoz
BRUXELLES, 5. veljače 2013. (Hina) - Međunarodni dužnosnici su u utorak rekli da razmatraju mogućnost korištenja UN-ovih snaga kako bi se osigurala dugoročna sigurnost u Maliju tako da se može izvršiti i politička tranzicija, izvijestile su agencije.

Sadašnja misija pomoći Maliju pod afričkim vodstvom mogla bi se pretvoriti u UN-ove snage, rekao je Kadre Desire Ouedraogo, predsjednik povjerenstva Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS). Svaku takvu odluku moralo bi odobriti Vijeće sigurnosti UN-a.

"Moramo napomenuti da problem s kojime se suočavamo u Maliju, kako smo rekli u više prigoda, nije samo pitanje nacionalne ili regionalne sigurnosti. To je pitanje međunarodne sigurnosti", rekao je Ouedraogo.

Ouedraogo je pohvalio snage pod afričkim vodstvom i rekao da se ECOWAS raduje "oslobođenju regije" i ponovnoj uspostavi malijskog teritorijalnog integriteta. "No tada se moramo na duže razdoblje pobirnuti da su zajamčeni mir i stabilnost u toj regiji, a to znači mnogo posla. To znači znatna sredstva. I radi toga zemlje Afričke unije i ECOWAS-a žele da Ujedinjeni narodi ostanu uključeni i u narednom razdoblju", rekao je.

Ouedraogo je izjave dao nakon sastanka međunarodnih dužnosnika u Bruxellesu o najboljim načinima da se podrži Mali. Na sastanku, kojem je predsjedala visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, sudjelovali su predstavnici UN-a, Afričke unije, ECOWAS-a, Svjetske banke i više desetaka država.

Međunarodni dužnosnici žele vidjeti nacionalni dijalog između vlade u Bamaku, malijskoj prijestolnici, sa skupinama na sjeveru koje su spremne poštivati teritorijalni integritet Malija kao i istragu navoda o kršenju ljduskih prava koje su, po nekim izvješćima, počinili malijski vojnici.

Na konferenciji za tisak nakon sastanka malijski ministar vanjskih poslova Tiemana Huberta Coulibalyja, djelovao je razljućen tim pitanjima. On je naznačio da nema legitimnih oporbenih skupina na sjeveru nego samo teroristi i kriminalci a glede navoda o zločinima rekao je da je malijski predsjednik zauzeo jasno stajalište protiv osveta koje bi činili vladini vojnici.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙