FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New York: zatražena sudska zabrana policijskog nadzora muslimana

Autor: dhai
NEW YORK, 4. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Odvjetnici za građanska prava u ponedjeljak su od saveznog suda na Manhattanu zatražili da Policijskoj upravi New Yorka (NYPD) zabrani nadzor nad muslimanima ako ne sumnja na nezakonite aktivnosti.

Policijski nadzor nad muslimanima u restoranima, knjižarama i džamijama u New Yorku "široko je rasprostranjen i intenzivan", napisali su odvjetnici u svom prijedlogu.

Oni su zatražili zabranu te prakse NYPD-a te predložili uvođenje promatrača koji će nadgledati policiju.

"NYPD pretpostavlja da ako je neka organizacija povezana s islamom, onda je sumnjiva", napisalo je pet odvjetnika u ime tužitelja u sudskom podnesku američkom Okružnom sudu za Južni okrug New Yorka.

Odvjetnici navode da nadzor muslimana predstavlja kršenje odluke iz procesa po skupnoj tužbi anti-ratnih prosvjednika iz 1971., kojom su NYPD-u ograničene mogućnosti da istražuje ili prati ljude kada ne postoji "razumna naznaka" nezakonite aktivnosti ili terorizma.

"Istraživanje bilo koje zajednice, koje se ne temelji na indicijama kriminala stvara strah i narušava povjerenje zajednice u snagu pravnog sustava da je zaštiti", rekao je u priopćenju jedan od odvjetnika, Paul Chevigny, profesor prava na Sveučilištu New York.

Preslika zahtjeva za sudsku zabranu nadzora muslimana objavljena je u ponedjeljak na web stranici newyorške Unije za građanske slobode.

Glasnogovornik NYPD-a nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira predloženu zabranu. U prošlosti je policija branila svoju praksu nadzora.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙