FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Predstavnički dom produljio limit zaduživanja do svibnja

Autor: akoz
WASHINGTON, 23. siječnja 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je prihvatio republikanski plan da se limit zaduživanja vlade produlji do svibnja, čime je izbjegnuta moguća kriza solventnosti a dobiveno vrijeme za pregovore o proračunu.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, prihvatio je prijedlog zakona s 285 glasova za i 144 protiv, dok su 33 republikanska i 111 demokratskih kongresnika bili suzdržani. Prijedlog zakona sada ide u Senat, gdje se očekuje njegovo prihvaćanje a potom ga treba odobriti predsjednik Barack Obama.

SAD je premašio od Kongresa odobreno ograničenje zaduživanja od 16.400 milijardi dolara krajem prošle godine, a ministarstvo financija je poduzelo izvanrednee mjere kako bi moglo plaćati račune vlade do kraja veljače.

Republikanci su prvotno pokušali uvjetovati povećanje limita zaduživanja smanjenjem proračunskih rashoda, pa je zaprijetilo odmjeravanje snaga poput onog prošlog ljeta i povećana opasnost od potencijalno katastrofalne insolventnosti.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u srijedu je pozdravio glasovanje Predstavničkog doma i ponovio da bi Obamina administracija bila zadovoljnija dužim produljenjem kako bi se izbjegla duga neizvjesnost.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙