FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena slikovnica "Čudo sv. Vlaha"

Autor: ddub
DUBROVNIK, 4. veljače 2013. (Hina) - U Dubrovniku je večeras predstavljena slikovnica Čudo sv. Vlaha autorice dr. Slavice Stojan, izdanje izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost i Dubrovačke biskupije

Slikovnicu je ilustrirao Ivan Vitez. Predstavili su je Ivica Martinović, rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lucić i direktor Kršćanske sadašnjost Robert Šreter.

Kako je istakuto u prigodi predstavljanja, to malo djelo ujedno je suvremeno veliko djelo zato što će po ovoj slikovnici i djeca i odrasli iz čitave Hrvatske upoznati sv. Vlaha.

Riječ je o slikovnici koji ima duboku teološku poruku koja je obuhvaćena u ruho pristupačno djetetu, kazao je Robert Šreter. Don Toma Lucić naglasio je kako je riječ o priči koja otkriva dugo skrivanu tajnu. Puno smo slušali i čitali i naučili o sv. Vlahu i njegovoj domovini Armeniji, liječničkom zvanju, biskupskoj službi i mučeničkoj smrti. No, o njegovu prijatelju, našem sunarodnjaku i sugrađaninu, znamo samo ime: Stojko. Stojko je spona svetoga Vlaha i ovoga Grada. On je junak onoga i ovoga našeg doba, ističe mons. Tome Lučić, rektor Crkve svetog Vlahe.

Prema legendi, Sv. Vlaho se javio plebanu (župnik) Stojku, dok je ovaj noću molio u crkvi Svetoga Stjepana i naložio mu da obavijesti Senat o namjeri Mlečana da se pripreme za obranu. Nakon što je namjera Mlečana bila osujećena, Dubrovčani su izabrali Svetoga Vlaha za glavnog zaštitnika.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙