FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dijelili zaštitne maske u znak prosvjeda zbog onečišćenog zraka

Autor: sbro
SLAVONSKI BROD, 2. veljače 2013. (Hina) - Oko pet stotina zaštitnih maski sugrađanima su prijepodne na središnjem gradskom trgu podijelili aktivisti Facebook skupine "Kad ako ne sad… Brođani ne dajte da nas truju" u znak prosvjeda protiv onečišćenja zraka u Slavonskome Brodu štetnim plinovima iz rafinerije Bosanski Brod.

Originalnom prosvjednom akcijom pod nazivom "Ovoga proljeća u Brodu se nose maske" ponovno su Vladi i mjerodavnom ministarstvu uputili apel za bržim rješavanjem problema.

"Dani su maškara ali mi se ne maškaramo iz zabave i narodnog običaja. Za nas su maske stvarnost i potreba za njima neće završiti u veljači", stoji između ostalog u prosvjednoj poruci.

Organizator akcije Dalibor Vašarević kaže kako im je dosta slušanja o modernizaciji i remontu Rafinerije. "Ne zanimaju nas laži i obećanja. Tko ne može dovesti tvrtku u propisima ispravno stanje, ne može proizvoditi", poručio je.

Peter Tot Đerđ iz Građanske inicijative "Za čist zrak" upozorio je kako posljednjih dana mjerna postaja bilježi značajna prekoračenja štetnih plinova. "Najveći i skoro jedini zagađivač u ovom prostoru je Rafinerija. To potvrđuje i jučerašnji dan kada smo opet imali alarmantno prekoračenje dopuštenih vrijednosti sumpordioksida", kaže Đerđ.

Akciju u sklopu koje se potpisivala i peticija za čist zrak podržao je i gradonačelnik Broda Mirko Duspara, koji je ustvrdio kako je ključ rješenja problema u rukama Vlade i tvrtke JANAF.

Mjerenja koja se u Brodu provode unazad nekoliko godina pokazuju prekoračenja godišnjih graničnih vrijednosti sumporovodika, ozona i lebdećih čestica pa je u odnosu na te parametre kakvoća zraka ondje druge kategorije.

(Hina) xsbro ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙