FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivisti prekršajno prijavljeni zbog nošenja ustaške odore i simbola

Autor: mvra
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Dvojica aktivista Građanske akcije koji su danas u ustaškim odorama došli ispred HRT-a, prosvjedujući zbog, kako su rekli, "veličanja ustaškog časnika Jure Francetića" u HTV-ovoj emisiji TV Kalendaru, pušteni su na slobodu, a zagrebačka policija ih je prekršajno prijavila zbog nošenja ustaške odore i isticanja simbola na javnom mjestu.

Policija je potvrdila da su aktivisti nakon prekršajne obrade uz optužni prijedlog privedeni na Prekršajni sud zbog kršenja članaka Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prema tim zakonima zabranjeno je nositi odoru i oznake kojima se poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti te remetiti javni red i mir isticanjem ili nošenjem simbola.

Građanska akcija na "facebooku" je objavila da su aktivisti pušteni i da nema temelja za daljnji progon.

Dvojica aktivista uhićena su danas ispred porte HRT-a nakon pokušaja da odjeveni u ustaške odore uruče "zahvalnicu" TV Kalendaru zbog priloga o Juri Francetiću od 27. prosinca 2012. u kojemu je taj ustaški časnik prikazan kao "legendarni borac" koji je izbio na Drinu i borio se protiv partizana - "zlih koljača Hrvata u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku".

Tvrdili su da je riječ o umjetničkom performansu, no, policija ih je dočekala na porti HRT-a i privela.

Građanska akcija objavila je na internetu da su Centar za mirovne studije, GONG i Kuća ljudskih prava osudili privođenje dvojice aktivista, koji su umjetničkim perfomansom željeli upozoriti na skandalozan način kojim je HRT prikazala Juru Francetića u nedavnoj emisiji TV Kalendar.

Te tri udruge navele su u tekstu, koji je objavila Građanska akcija, kako su šokirane činjenicom da su policajci odlučili provoditi zakonske zabrane isticanja ustaških simbola upravo na današnjem umjetničkom performansu kojem je jedini cilj bila kritika "veličanja ustaštva na javnoj televiziji".

Građanska akcija polovicom siječnja poslala je otvoreno pismo medijima i upravi HRT-a u kojem je tražila smjenu urednika emisije TV Kalendar Vladimira Brnardića.

Ustvrdila je kako je apsurdno da je iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača izašao s javne televizije te kako je neprihvatljivo da se "veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod".

S HRT-a su tada poručili da su svjesni problema i da na njemu rade, ali zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u tom trenutku, ne bi ulazili u detalje.

(Hina) xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙