FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Vlada je u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz državnog proračuna imaju političke stranke i nezavisne liste koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača, a svaka lista i svaki kandidat moraju otvoriti račun za izbornu jedinicu u kojoj se natječu. U prvom čitanju predloženo je bilo da pravo na naknadu imaju stranke i liste koje na izborima za Europski parlament osvoje najmanje 10 posto glasova. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je, predstavljajući konačni prijedlog izmjena, kako će se zbog njih povećati broj računa, ali će, naglasio je, zakon ostvariti svoj glavni cilj, a to je transparenost financiranja izborne promidžbe. "Iz nedavne prošlosti imamo iskustava da financiranje političke kampanje vuče za sobom druge konotacije o kojima sada traju sudski postupci", kazao je Bauk. Ako je nekome problem otvoriti račun, a natječe se na izborima, onda će mu tek biti problem voditi i općinu i grad za koji se kandidirao, rekao je Bauk i dodao da su konačnim prijedlogom izmjena ograničeni i troškovi izborne promidžbe, a uređeno je i pitanje zabrane financiranja iz nedozvoljenih izvora i zabrana pogodovanja te političkih ili drugih pritisaka pri prikupljanju donacija. Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku kojega je ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenio jednim od važnijih jer utječe na najveći broj predmeta pred hrvatskim sudovima, a odnosi se na trgovačko postupanje, obiteljske sporove i drugo. Vlada je na sjednici donijela odluku o pokretanju pregovora o sklapanju sporazuma o utvrđivanju materijalnih prava radnika u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja u opsegu utvrđenom Kolektivnim ugovorom iz 2004. i njegovim dodacima, kao i zaključak u vezi s potpisivanjem tog sporazuma.

DUBROVNIK - Dan uoči blagdana Sv. Vlaha, danas se na Kandeloru (Svijećnicu), svečano otvara 1041. festa tog dubrovačkog zaštitnika. Na svečanoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća nazočnima će se obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Festu sv. Vlaha otvorit će dubrovački biskup Mate Uzinić, prema tradicionalnoj ceremoniji koja počinje čitanjem Lausa, popodne ispred crkve sv. Vlaha. Rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitat će pozdrave pristigle Dubrovčanima, a ovogodišnji festanjuli kapetan Stijepo Brailo i obrtnik Antun Skurić će na Orlandov stup podignuti barjak sv. Vlaha. Svečana večernja u katedrali Gospe Velike počinje u 17,30 sati, a nakon toga slijedi koncert katedralnih zborova.

VUKOVAR - U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na parkiralištu hotela "Dunav" nedaleko gradskog središta, održat će se danas prosvjedni skup "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici" protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Na prosvjedni skup, koji će početi simbolično u 12,05 sati, osim Vukovaraca, pozvani su članovi braniteljskih udruga i pripadnici ratnih postrojba Hrvatske vojske te umirovljeni generali HV-a. U Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara očekuju da će se prosvjedu, s kojega će se Vladi RH i Hrvatskom saboru uputiti zahtjev za moratorij na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, odazvati između 15 i 20 tisuća prosvjednika.

ZAGREB - Mlada njemačka umjetnica Sybille Neumeyer predstavila je na izložbi "past presence, present absence - urban aspects", neformalno otvorenoj u velikoj dvorani "POGON-a Jedinstvo", rezultate istraživanja napuštenih i devastiranih prostora u gradu Zagrebu koje je provodila tijekom tri mjeseca boravka u hrvatskome glavnom gradu. Neumeyer je u Zagrebu istraživala u sklopu projekta "Razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima" koji POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade provodi u suradnji s "Akademie Schloss Solitude" iz njemačkoga grada Stuttgarta. Kroz video instalaciju, crteže i instalaciju od papira umjetnica nam približava 30-ak devastiranih i napuštenih prostora u gradu Zagrebu - poput Paromlina, Uljare, Badela Sveučilišne bolnice, prostora Studentskoga centra - Francuski paviljon kao i brojne kuće, restorane, dućane i druge prostore različitih namjena. Kako se ističe u pratećem katalogu, nakana izložbe je "ponovno podignuti vidljivost nebrojenim praznim i napuštenim prostorima u gradu Zagrebu te još jednom potaknuti raspravu o njihovoj sudbini". Umjetnica tako istražuje kako vrijeme utječe i mijenja te napuštene prostore unutar grada i čini nam ih vizualno dostupnima. Sybille Neumeyer bavi se komunikacijskim dizajnom i istraživanjem vizualnosti, a posebno područje njezina interesa je istraživanje kroz umjetnost i dizajn, kao i prirodne znanosti i povijest znanosti.

VARAŽDIN - Jubilarni 20. Sjajni bal održan je sinoć u Varaždinu, manifestacija koja dočarava sjaj nekadašnjih balova koji su se u znatno većem broju održavali na ovim prostorima, a čije je ovogodišnje izdanje posvećeno skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Koncepcija ovogodišnjeg bala u potpunosti je posvećena EU te ulasku Hrvatske u zajednicu europskih država. Zbog toga je po prvi puta i službeno izvedena europska himna „Oda radosti“, a osmišljavanje dekoracije, jelovnika i svih drugih detalja također je posvećeno EU, naglasila je Ingeborg Jurić, predsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice, u čijoj se organizaciji odvija Sjajni bal. Veliki broj uzvanika i gostiju i ove je godine zabavljao austrijski Big band Bad Gleichenberg orkestar s dirigentom Josefom Tropperom te vokalnom solisticom Ulrike Tropper. Austrijski je band, kao i Varaždinski komorni orkestar, zabilježio svoj 18. nastup na balu. U glazbeno-plesnom dijelu nastupili su i Goranka Bjondić iz zagrebačkog HNK-a, Plesni klub Harmony, zagrebački plesni ansambl „Divertimento“, plesna skupina „Potkalnički plemenitaši“ te solisti baleta splitskog HNK-a pod vodstvom Almire Osmanović. Voditelji programa i ove su godine bili bečka TV voditeljica Silvija Buzolich i ravnatelj koncertne dvorane Lisinski Dražen Siriščević. Sjajni bal privukao je veliki broj poznatih osoba iz svijeta diplomacije, politike, kulture, gospodarstva. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako je prvo izdanje Sjajnog bala nastalo u ratna vremena, u inat svim događanjima u to vrijeme, te je Varaždin već tada poslao poruku Europi da je proeuropski orijentiran i da pripada europskom miljeu.

DUBROVNIK - U povodu Feste sv. Vlaha i dana grada Dubrovnika sinoć je u dubrovačkoj katedrali s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupila armenska mezzosopranistica Juliette Galstjan. Koncert je organiziran u suradnji s društvom prijatelja Armenije. Mezzosopranistica Juliette Galstjan je rođena u Armeniji u obitelji opernih pjevača, glazbenika i baletnih plesača. Dobitnica je nagrade Marija Callas Grand prix u Grčkoj, pobjednica je natjecanja Julian Gayaare u Španjolskoj te pobjednica Viotti natjecanja u Italiji 1996. godine. Nastupala je u najprestižnijim opernim kućama poput londonskog Covent Gardena i milanske Scale. Na koncertu su izvedena djela Bacha, Caccinia, Vivaldia, Handela i Dore Pejačević. Orkestrom je ravnao Mladen Tarbuk

DUBROVNIK - U klaustru Dominikanskog samostana u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba umjetničkih rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II. i rješenja uređenja neposrednog okoliša ispred crkve sv. Križa u Gružu gdje bi spomenik trebao biti postavljen. Riječ je o idejnim rješenjima prispjelim na natječaj koji je raspisan listopada prošle godine, a završen u prosincu i na kojem je ocjenjivački sud pod predsjedanjem Željke Čorak prvonagrađenim radom ocjenio rad autorice Marije Ujević Galetović i arhitekta Branka Silađina. Otvarajući izložbu, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić najavio je kako će do kraja svibnja biti završena prva faza uređenja prostora da bi cjelokupno idejno rješenje bilo završeno početkom jeseni ove godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić izrazio je zadovoljstvo što će spomenik biti upravo o desetoj obljetnici dolaska pape Ivana Pavla II. u Dubrovnik te najavio kako će Dubrovačka biskupija tu obljetnicu prigodno obilježiti 6. lipnja ove godine.

ZAGREB - Zagrebačka policija izvijestila je kako je zaplijenila nekoliko kilograma droge, o čemu će danas na konferenciji za novinare iznijeti detaljnije podatke. Sinoć se u policiji nije moglo doznati o kojoj je vrsti i količini droge riječ. U Policijskoj upravi zagrebačkoj je za danas najavljena konferencija za novinare o zapljeni nekoliko kilograma droge i dovršenom kriminalističkom istraživanju nad više osoba. Na konferenciji će govoriti voditelj službe kriminaliteta droga Ravnateljstva policije Dražen Rastović, načelnik sektora kriminalističke policije Danijel Žugel i voditelj službe kriminaliteta droga zagrebačke policije Dražen Miličević.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙