FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Prosvjedi protiv Mursija, sukobi ispred palače

Autor: vrad
KAIRO, 1. veljače 2013. (Hina/AFP) - Jedan je prosvjednik poginuo u sukobima kada su redarstvene snage pokušale u petak silom rastjerati prosvjednike koji su na njih bacali molotovljeve koktele ispred predsjedničke palače u Kairu, još jednog dana prosvjeda koji se diljem zemlje organiziraju protiv predsjednika Muhameda Mursija.

Predsjednikov ured je u priopćenju upozorio da će sigurnosne snage "djelovati najodlučnije u provedbi zakona i zaštiti javnih zgrada", istaknuvši da će "političke snage koje su potaknule ljude na prosvjede u cijelosti snositi odgovornost za to".

Sukobi koji nisu prestajali tijekom večeri, izbili su usprkos nastojanju svih političkih snaga da spriječe nasilje, nakon nereda u kojima je u tjedan dana poginulo 56 ljudi u zemlji podijeljenoj na pristaše i protivnike Mursija, prvog civilnog i islamističkog egipatskog predsjednika.

Prosvjednici, okupljeni na poziv Fronte nacionalnog spasa (FSN), glavne oporbene koalicije, bacali su kamenje i molotovljeve koktele na sigurnosne snage koje su pak upotrijebile vodene topove i suzavac te pucale u zrak.

Usto su palili gume izvikujući "narod želi odlazak režima", preuzimajući slogan otprije dvije godine, tijekom narodne pobune kojom je s vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Policija se u jednom trenutku morala povući prema palači Heliopolisu, pošto su neki prosvjednici uspjeli ukloniti bodljikavu žicu i pokušali se popeti uz jedna ulazna vrata, izvijestila je službena agencija Mena.

Republikanska garda se uplela kako bi potisnula prosvjednike koji su na palaču ispaljivali vatrometne rakete.

"Sloboda", "Mursi je nelegitiman", "Odlazi!", izvikivalo je mnoštvo već iza podneva na glavnim prometnicama u Kairu, noseći transparente kojima se tražila "pravda" za žrtve krvavog nasilja (24.-29. siječnja) koje je izbilo dan uoči 2. obljetnice pobune protiv Mubaraka.

Tisuće prosvjednika prošetale su u povorci Aleksandrijom i Port-Saidom, gdje je u krvavim sukobima 26. siječnja poginulo 40 ljudi, nakon izricanja smrtne presude navijaču nogometnog kluba zbog pokolja na stadionu prije godinu dana.

Pristaše Mursija koji je izabran u lipnju ističu da je on došao na vlast demokratski. Oporba i Muslimansko bratstvo optužuju ga da promiče svoju islamističku ideologiju na štetu općeg interesa i da ne čini ništa kako bi izvukao zemlju iz teške gospodarske krize.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙