FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivisti "Occupy Croatia" prosvjedovali pred Saborom

Autor: dber
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Skupina aktivista iz udruga okupljenih pod nazivom "Occupy Croatia" danas su prosvjedovali pred Hrvatskim saborom uoči saborske sjednice na kojoj bi se trebao naći prijedlog zakona Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, a za kojeg aktivisti ističu da predstavlja početak završne faze procesa razvlašćivanja naroda od njegovih resursa i prirodnih bogatstava i da će, ako se zakon donese, to biti veleizdaja.

"Takvim prijedlogom zakona, Vlada je potvrdila naše stavove da se oligarhija ponaša prema imovini društva, odnosno države, kao da je to isključivo njihovo privatno vlasništvo. To je protivno već višekratno prekršenom Ustavu i nekim drugih temeljnim propisima RH. Taj čin nije ništa drugo, doli nastavak općeg kriminalnog procesa", tvrde iz "Occupy Croatia" i dodaju kako strateški postavljene zakonske rupe, namjerno izostavljanje jasnih definicija na ključnim dijelovima zakona, pokazuju pravu namjeru predlagača zakona.

Kao najbitniji problem u tom prijedlogu zakona ističu "uspostavljanje diktature nad javnim dobrom - koje je zajedničko privatno vlasništvo sviju".

"Odluka o prisvajanju javnog dobra pripala bi u ruke Povjerenstvu iz redova vlade, maloj podobnoj grupi ljudi, koji bi isključivo štitili interes krupnog kapitala, s time da na njih ne bi moglo utjecati ni mišljenje građana o čijem se vlasništvu radi, niti mišljenje nezavisnih stručnjaka - a i Sabor ne bi imao nikakvu ingerenciju utjecati na proceduru", napominju u priopćenju i pitaju se zašto o tome nije bilo javnih rasprava ili pak referenduma.

Smatraju da na istom zadatku rade i vlast, koja nameće zakon, i oporba, koja surađuje s Vladom u proizvodnji drugorazrednih sukoba i u izmišljanju problema kako bi se skrenula pažnja javnosti s bitnih stvari.

"Neće ići, draga Vlado, drage elite. Dosta je bilo šutnje, glasno i jasno poručujemo javnosti. Ako se uvede ovaj zakon - bit će to veleizdaja", poručuju iz "Occupy Croatia".

(Hina) pp/xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙