FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kina na Balkanu"

Autor: mkov
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Knjiga Jasne Plevnik, Stjepana Mesića i Ljube Jurčića "Kina na Balkanu" predstavljena je danas u Kineskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu u Zagrebu.

Knjigu su predstavili akademik Zvonimir Baletić te autori knjige Jasna Plevnik, Stjepan Mesić i Ljubo Jurčić.

Po Baletićevim riječima, knjiga ima višedimenzionalni pristup ulaženju u probleme o Kini koja je velika sila već nekoliko tisuća godina. "To je država koja gleda sebe kroz svoju povijest i vlastite potencijale, a to izražava kroz gospodarski razvoj", rekao je dodavši kako se i kineska povijest dijeli po stilovima različitih dinastija.

Istaknuo je kako je Kina u zadnjih 30 godina povećala svoj BDP za 20 puta dok smo smo mi ostali na istom BDP-u.

Smatra kako je Hrvatska, odnosno cijeli Balkan na važnom međunarodnom putu koji se sada stvara pa, kako je rekao, neće biti dobro ako se okrenemo samo Europi.

Baletić predlaže, s obzirom na nužno gospodarsko umrežavanje, da se Hrvatska osim s Kinom poveže i s Turskom, koja ima ulogu povezivanja Azije s Europom.

Ocijenio je kako je Kina nas davno otkrila te dodao kako na to nema našega aktivnog odgovora. Uvozimo iz Kine robe u vrijednosti oko 1,5 milijarda eura, a izvozimo u Kinu oko 10 do 15 milijuna eura, napomenuo je dodavši ako se ne otvorimo da možemo ostati samo rubna europska zemlja.

Plevnik je istaknula kako Kina u svojoj gospodarskoj strategiji zastupa regionalni pristup te dodala kako, kao nitko drugi, nudi kredite s kamatom od 3 posto.

Smatra kako Kina ne želi provoditi hegemonističku politiku jer, ustvrdila je, ona glede interese i drugih zemalja. Ona želi umrežiti Balkan, ali bez geopolitičkih ambicija, rekla je Plevnik dodavši kako Europu dijeli na ekonomski zapad i ekonomski istok.

Jurčić je podsjetio kako su pred tridesetak godina zapadne zemlje osnovale financijske institucije koje su trebale pomagati razvoj nerazvijenih zemalja među kojima je bila i Kina. Kina danas ima tri tisuće milijarda gotovine iza koje stoji rad i proizvodnja dok zapadne zemlje zbog fiskalne litice osnivaju fondove s novcem bez vrijednosti.

Smatra kako je podloga kineskom razvoju i uspješno provedena tranzicija na "dvije tračnice", kojom su važne tvrtke ostale u državnim rukama dok su druge privatizirane.

Napomenuvši kako je Kina provela 12 petogodišnjih planova Mesić je istaknuo kako ona predaje štafetu iz jednoga petogodišnjeg plana u drugi pa se sada nalazi u razdoblju sofisticirane proizvodnje.

Ocijenio je i kako do sada nije bilo interesa za gospodarskom suradnjom te dodao kako se to vidi i po "koncentraciji ljudi iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske" na današnjem predstavljanju knjige.

Na predstavljanju je nazočio i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei, koji se prigodno obratio nazočnoj publici.

Knjigu "Kina na Balkanu" (279 str.) objavio je zagrebački nakladnik Plejada. Autori su knjigu podijelili na četiri poglavlja u kojima pišu o kineskoj vanjskoj politici, Kini kao posebnoj velikoj sili, Kini na Balkanu te Kini i Hrvatskoj.

(Hina) xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙