FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski komentatori ne naziru izlaz iz političke krize

Autor: lfia
LJUBLJANA, 25. siječnja 2013.(Hina) - Još nije jasno hoće li se politička kriza u Sloveniji, jedna od najtežih do sada, okončati prijevremenim izborima već za par mjeseci ili će se stranke koje zahtijevaju smjenu premijera Janeza Janše uspjeti dogovoriti o novoj većini u parlamentu koja bi s dovoljno glasova Janšu prisilila na povlačenje, ocjenjuje slovenski tisak.

Kako u komentaru navodi ljubljansko "Delo", Slovenija se našla u političkoj i socijalnoj krizi koja se produbljuje te zato treba stabilnu vladu s čvrstom parlamentarnom većinom, potporom javnosti i saveznicima jer u suprotnom nije moguće provesti reforme i temeljite promjene koje čekaju državu.

"Političku krizu jednom će trebati okončati, ili novom vladom ili dogovorom o prijevremenim izborima, u suprotnom bi bijes javnosti protiv politike mogao izmaći kontroli", navodi list u komentaru.

Tvrdnje premijera Janeza Janše da će njegova vlada i dalje raditi s punim ovlaštenjima iako više nema parlamentarne većine te da ostavka ne dolazi u obzir jer oni koji to traže nisu svjesni teških posljedica koje bi uslijedile, komentator mariborskog dnevnog lista "Večer" smatra nelogičnima, pa i "arogantnima".

"Janez Janša je proglasio da Slovenija bez njega u ovom trenutku nema alternative, on s nepodnošljivom lakoćom tvrdi da od njega i njegove stranke nema boljih, da je on gospodar države", navodi u komentaru Matija Stepišnik, dodajući da se Janšino ustrajanje na mjestu premijera unatoč raspadu njegove koalicije i produbljavanju krize može nazvati politikom "Poslije mene potop".

Mariborski list navodi da će izlaskom još dviju koalicijskih stranaka, Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i Slovenske pučke stranke (SLS), što je najavljeno za manje od mjesec dana, vladu u parlamentu podupirati samo trećina zastupnika te da je u tom smislu nelogično što aktualni premijer govori o potrebi osiguranja dvotrećinske većine za neke zakonske projekte i za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Također podsjeća na Janšine izjave dok je bio u oporbi, kada je krajem 2010. tvrdio da će tadašnju Pahorovu vladu smijeniti narod na prijevremenim izborima jer je diskreditirana aferama i jer ju podupire samo četvrtina javnosti te da Janšina vlada prema ispitivanjima uživa manje od 20 posto javne potpore. Navodeći da je do potpisivanja koalicijskog ugovora pet stranaka o formiranju sadašnje vlade došlo točno prije godinu dana, 25. siječnja 2012., list ističe da je Janša tom prilikom izjavio kako je to "najozbiljniji koalicijski dokument" ikad potpisan u Sloveniji te da će nova vlada stabilizacijom javnih financija i štednjom izbjeći prijeteću "financijsku katastrofu" i daljnje snižavanje kreditnog rejtinga države.

Aktualna politička kriza, ne bude li vrlo brzo riješena, po ocjenama domaćih analitičara mogla bi opet obnoviti špekulacije o tome kako će Slovenija ipak biti prisiljena zatražiti financijsku potporu EU-a i MMF-a, jer troškovi kamata na njene državne obveznice zadnjih tjedana opet rastu.

U slučaju izglasavanja nepovjerenja vladi, proceduralno je predviđeno da parlament u roku od mjesec dana može iz tri pokušaja izabrati novoga mandatara. Ako ni jedan od pokušaja ne uspije, predsjednik države mora raspustiti parlament i sazvati nove izbore.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙