FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 1. veljače

Autor: dduk
ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 1. veljače.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastat će se s predstavnicima sindikata i uprava brodogradilišta Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj i Uljanik. Tema sastanaka je praćenje procesa privatizacije i restrukturiranja brodogradilišta. Nakon sastanaka predviđene su izjave za medije (11,30 sati izjave za medije, Ministarstvo gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza na konferenciji za novinare govorit će o prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu i isplati potpora seljacima (11,30 sati, Zvonimirova 17).

ZAGREB - Hrvatski je javni dug, koji obuhvaća unutarnji i inozemni dug središnje države, izvanproračunskih korisnika i lokalne države, krajem listopada prošle godine iznosio 176,25 milijardi kuna, što je povećanje za 20,3 milijarde kuna u odnosu na kraj 2011. godine, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva financija. U prvih deset mjeseci prošle godine javni je dug tako porastao za 13 posto. Na rast javnost duga tijekom prošle godine u većoj je mjeri utjecalo i preuzimanje obveza brodogradilišta pokrivenih državnim jamstvima u javni dug u iznosu od oko 9 milijardi kuna. Po podacima iz Mjesečnog statističkog prikaza Ministarstva financija, udio javnog duga Hrvatske u procijenjenom BDP-u porastao je sa 46,7 posto krajem 2011. na 52,1 posto BDP-a krajem listopada prošle godine. Promatrano prema razinama državne vlasti najveći se dio javnog duga odnosi na dug središnje države koji je krajem listopada 2012. godine iznosio 165,8 milijardi kuna. Ukupni je dug izvanproračunskih korisnika krajem listopada prošle godine iznosio 8,7 milijardi kuna, a lokalne države 1,8 milijardi kuna. Potencijalni dug države kroz dana državna jamstva krajem listopada prošle godine iznosio je 38,8 milijardi kuna, što je 16,5 posto manje nego krajem 2011. godine. Statistika Ministarstva financija o javnom dugu posebno iskazuje i dug Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) koji je krajem listopada iznosio 16,3 milijarde kuna, što je oko tri milijarde kuna više nego krajem prosinca 2011. godine. Udio državnih jamstava u procijenjenom BDP-u krajem listopada 2012. iznosio je 11,5 posto, a HBOR-a 4,8 posto BDP-a.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za studeni 2012. godine, iznosila je 5.681 kunu, što je nominalno 3,5 posto više i realno 3,7 posto više u odnosu na listopad, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Na povećanje plaća za studeni u odnosu na plaće za listopad uobičajeno utječe isplata božićnica i drugih materijalnih prava zaposlenih. Na godišnjoj se razini u studenom bilježi i nominalni i realni pad prosječne neto plaće. U odnosu na plaću za studeni 2011. godine, prosječna isplaćena neto plaća za studeni prošle godine nominalno je niža za 0,8 posto, a realno je niža za pet posto. Najviša prosječna neto plaća za studeni od 9.979 kuna, isplaćena je, prema podacima DZS-a, u djelatnosti promidžbe, reklame i propagande. Najniža pak prosječna plaća za studeni od 2.874 kune, isplaćena je u proizvodnji odjeće.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙