FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: Vrdoljakova izjava izvučena iz konteksta

Autor: dduk
ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da je izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka prilikom gostovanja na radnom ručku HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika u medijima izvučena iz konteksta te iskorištena kao podloga za promociju raznih partikularnih interesa.

Ministar Vrdoljak u utorak se, gostujući na radnom ručku HUP-a, zahvalio poduzetnicima, uz ostalo rekavši: "Zahvaljujem što nam dajete plaću i što hranite svoje djelatnike". Ta je izjava izazvala niz reakcija sindikata i nekih političkih stranaka koji su je ocijenili neprimjerenom te zatražili Vrdoljakovu ispriku, a ministar je jučer izjavio da je njegova izjava krivo protumačena, da zahvaljuje i radnicima, a sindikatima poručio da ih poštuje i cijeni.

HUP u današnjem priopćenju ističe kako je poruka ministra Vrdoljaka bila zapravo odavanje zasluženog priznanja poduzetnicima i poslodavcima za njihov doprinos gospodarstvu zemlje te da su poduzetnici jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i zapošljavanja.

HUP smatra da "njihova poduzetnička inicijativa, hrabrost i spremnost na preuzimanje rizika omogućavaju stvaranje novih vrijednosti, otvaranje novih radnih mjesta i u konačnici njihovim zaposlenicima omogućavaju da žive od svog rada".

"Priznavanje važnosti uloge i doprinosa poduzetnika i poslodavaca nikako i nikada nije značilo umanjivanje važnosti radnika koji za njih rade, koji su ključni faktor uspjeha svakog poduzetničkog poduhvata i investicije. Takve interpretacije su promašene, a kontinuirano inzistiranje sindikata na konfrontaciji zaposlenika i poslodavaca štetno je za sve, i radnike i poslodavce, i sindikate i cijelo društvo", naglašavaju iz HUP-a.

Poslodavci smatraju i da je sve ono što se moglo pročitati u medijima, "na žalost najjasniji dokaz antipoduzetničke klime u kojoj danas poslodavci rade i žive".

Upozoravaju da kriza jasnije nego ikad ukazuje da je samo jedan put izlaza iz krize, a to rast privatnog poduzetništva i investicija.

"Samo s novim tvrtkama, novim poslovima, novim investicijama, omogućit ćemo zapošljavanje nezaposlenih, povećanje plaća i veće prihode u državni proračun, odnosno bolji i kvalitetniji život u našoj zemlji. Stvaranje pozitivne poduzetničke klime u kojoj su investicije i rast poslovanja dobrodošle, i gdje se poslodavci ne smatraju kriminalcima, prvi je korak i neizostavni preduvjet izlaska iz krize", naglašavaju poslodavci.

Kažu da su zbog svega toga, a prije svega zbog 370 tisuća nezaposlenih, iznenađeni i zabrinuti stavovima koji su zadnjih dana prisutni u javnosti.

Jer takvi stavovi i raspoloženje prema poduzetništvu sigurno će dovesti i do 500 tisuća nezaposlenih te snažnog odljeva mladih i sposobnih ljudi koji neće imati budućnost u Hrvatskoj, a njihov odlazak znači nepopravljivu štetu i još manju mogućnost da prebrodimo krizu, upozorava HUP.

"I na kraju, neka svi koji su bili glasni u kritici ministra Vrdoljaka predlože svoj put izlaska iz krize, jer po njima to sigurno nisu poduzetnici", navode iz HUP-a.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙