FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražitelji UN-a: Izrael mora povući svoje doseljenike

Autor: kgab
ŽENEVA, 31. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Istražitelji Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvali su u četvrtak Izrael da zaustavi širenje naselja i povuče svih pola milijuna židovskih doseljenika s okupirane Zapadne obale, priopćivši da bi postojeća izraelska praksa mogla postati predmetom progona kao mogući ratni zločin.

Tročlano izaslanstvo UN-a objavilo je da privatne tvrtke moraju prestati raditi u tim naseljima ako njihov rad negativno utječe na ljudska prava Palestinaca i pozvalo je zemlje članice da osiguraju da te tvrtke poštuju ljudska prava.

"Izrael mora prestati s aktivnostima oko naselja i pružiti odgovarajući, pravodobni i učinkoviti pravni lijek žrtvama kršenja ljudskih prava", rekla je Christine Chanet, francuska sutkinja koja vodi UN-ovu istragu, na tiskovnoj konferenciji.

Ta su naselja u suprotnosti s 4. Ženevskom konvencijom koja brani prebacivanje civilnog stanovništva na okupirani teritorij i mogla bi predstavljati ratni zločin koji spada pod jurisdikciju Međunarodnog kaznenog suda (ICC), navodi se u izvješću UN-a.

"Prebaciti svoje vlastito stanovništvo na okupirani teritorij je zabranjeno jer je to zapreka ostvarivanju prava na samoodređenje", kazala je Chanet.

Izrael je prekinuo kontakte s Vijećem UN-a za ljudska prava nakon što je to tijelo u ožujku prošle godine pokrenulo međunarodnu istragu o židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Međunarodna zajednica, s iznimkom SAD-a, smatra židovska naselja nezakonitima. Više od 310.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali i više od 200.000 u židovskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu koji je 1967. pripojen Izraelu.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙