FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija će misionara nominirati za Nobelovu nagradu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. siječnja 2013.(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Paterle kandidirat će argentinskog katoličkog misionara Pedra Opeku, koji se bavi dobrotvornim radom na Madagaskaru, za Nobelovu nagradu za mir za 2013. godinu, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Pedro Opeka rođen je 1948. u Buenos Airesu, a njegovi roditelji Slovencima emigrirali su iz nekadašnje komunističke Jugoslavije. Nakon svećeničkog ređenja 1976. godine otišao je kao misionar na Madagaskar. Sa suradnicima iz organizacije Akamasoa (Zajednica dobrih prijatelja) Opeka pomaže beskućnicima koji žive u slumovima Antananariva, madagaskarskog glavnog grada, piše ljubljansko "Delo". Spomenuta katolička mreža nastoji najsiromašnije s društvenog ruba rehabilitirati i zaposliti, te im gradi stanove, naselja, sportske dvorane, škole i crkve.

Norveškom odboru za dodjelu Nobelove nagrade za mir lani je poslano više od dvjesto nominacija kojima su za najprestižniju nagradu za mir predlagani pojedinici i organizacije, a dobila ju je Europska unija.

Kako javljaju slovenski mediji, prema nepisanom pravilu to znači da ove godine postoji više mogućnosti da Nobelovu nagradu za 2013. dobije pojedinac, pa i nominacija Opeke ima dobre izglede.

Peterle, koji je utemeljitelj slovenske stranke Kršćanskih demokrata (SKD) i koji je tijekom dosadašnje političke karijere devedesetih godina bio predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, svoj će prijedlog obrazložiti u petak na konferenciji za novinare. Kako javljaju slovenski mediji, potporu prijedlogu da se Pedra Opeku nominira za Nobelovu nagradu izreklo je više zastupnika u slovenskom parlamentu različite političke orijentacije, a podržava ga i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙