FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera filma "Karlovac – bedem ljubavi" 20. veljače

Autor: vhor
KARLOVAC, 30. siječnja 2013. (Hina) - Premijera dokumentarnog filma "Karlovac – bedem ljubavi" o mirovnome skupu više od deset tisuća građana Karlovca i Duge Rese u kolovozu 1991. ispred "komande" Jugoslavenske narodne armije (JNA) održat će se 20. veljače u karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin domu, najavio je danas redatelj filma Želimir Čabraja na konferenciji za novinare u Zorin domu.

Na premijeri 60-minutnoga filma koji, uz dokumentarne snimke Ivice Sertića iz 1991. godine, sadržava i svjedočenja sudionika skupa dvadeset godina poslije, bit će i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred, rekao je Čabraja.

Tadašnja predsjednica Društva "Hrvatska žena" iz Karlovca Ljiljana Sablić izjavila je da su prosvjed organizirale majke zajedno sa Savezom samostalnih sindikata te da su tada "svi zajedno na izazov vremena odgovorili odvažno".

Sadašnja predsjednica tog društva Slavica Kavicki rekla je da se tada na skupu Bedemu ljubavi i odlaskom u Beograd i europske gradove borila za spas sina i drugih mladića iz Hrvatske koji su tada, kad je već krvario Vukovar, bili u odorama neprijateljske vojske, takozvane JNA.

Neposredni povod skupa bio što je mladićima tada vojni rok bio produžen tri mjeseca. To je najprije izazvalo tihi i spontani bunt majki, koji je prerastao u mirovni pokret, rekao je tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća karlovačke Skupštine općine Mijo Laić, dodajući kako je tada odlučeno i da se novopozvani vojni obveznici više neće odazivati na poziv.

Tadašnji predsjednik karlovačke Skupštine općine Dragutin Pribanić istaknuo je da je na skupu Bedemu ljubavi bilo i mnogo radnika, posebice tekstilaca koje je vodio entuzijazam u stvaranju slobodne Hrvatske. Potekle su mu suze kad se prisjetio da su oni tada bili radnici Pamučne industrije i drugih velikih tekstilnih tvrtaka, a danas, unatoč tom entuzijazmu, više nema njihovih radnih mjesta.

(Hina) xvhor xmć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙