FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Senat odobrio imenovanje Johna Kerryja

Autor: imli
WASHINGTON, 30. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki Senat u utorak je velikom većinom glasova odobrio imenovanje Johna Kerryja (69) za državnog tajnika, odnosno šefa diplomacije SAD-a, kako se ta funkcija kolokvijalno još naziva. Za Kerryjevo imenovanje glasovala su 94 senatora, a tri su bila protiv. Kerry će na dužnosti državnog tajnika naslijediti Hillary Clinton.

Njegova glatka potvrda u Senatu bila je očekivana i dokaz je kako o njemu visoko mišljenje imaju i Republikanci i njegovi Demokrati. Kerry je u pet mandata bio bio senator, odnosno 28 godina. Najveći politički poraz doživio je na predsjedničkim izborima 2004. godine, kada je izgubio od Georgea W. Busha.

Kerry je diplomirao političke znanosti na prestižnom sveučilištu Yale, a kao vojnik služio je u Vijetnamu i dva je puta ranjavan. On je katolik a njegova sadašnja supruga je Teresa Heinz, koja prije toga bila udana za Henryja Johna Heinza III., koji iz dolazi poznate bogataške obitelji koja osnovala tvrtku Heinz, jednu od najvećih prehrambenih tvrtki u SAD-u, koja je u javnosti poznata i kao "Kraljevi ketchupa".

(Hina) ximl yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙