FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Sharona vodi u preispitivanje stanja kome

Autor: spuc
LONDON, 29. siječnja 2013.(Hina/Reuters) - Snimke moždanih aktivnosti bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona, zabilježene najsuvremenijim uređajima, pokazuju da napredak na tom području znanosti vodi u preispitivanje sadašnjeg poimanja stanja dugoročne kome.

Neurolozi koji su prošlog tjedna obavili snimanja sugerirali su da Sharon, koji je u komi od moždanog udara 2006., možda ima određenu razinu svijesti i možda može čuti zvukove ili razaznati fotografije.

"Otkrivanje takvih znakova je ohrabrujuće jer otvara mogućnost neke smislene komunikacije", kaže profesor neurologije Paul Matthews s Imperial College London.

Sve donedavno, kaže on, smatralo se da mnoge komatozne osobe, za koje je dijagnostički potvrđeno vegetativno stanje, nisu imale svijest o okolini.

No, napredak u korištenju funkcionalne magnetske rezonancije - uređaja koji mjeri moždanu aktivnost na temelju promjena u protoku krvi te u očitavanju tih signala počeo je mijenjati ta stajališta.

U usporedbi s drugim pacijentima u vegetativnom stanju Sharonove reakcije su vrlo blijede, kaže kognitivni psiholog Martin Monti sa sveučilišta California u Los Angelesu, koji je vodio američko-izraelski tim koji je snimao Sharonov mozak.

Vrlo je mala ili nikakva vjerojatnost brzog oporavka Sharona, kažu stručnjaci no s razvojem dijagnostike i istraživanja čiji je cilj razviti način da komatozna osoba pokaže obrađuje li vanjske podražaje, moguće je da on, kao i mnogi drugi, jednog dana odgovori na pitanja o svom mentalnom stanju ili trpi li bolove.

"Ukoliko se utvrdi da su ti signali prepoznatljivi tada nema dvojbi da bismo mogli koristiti naprave poput veza mozga i računala da komuniciramo", kaže Monti.

Znanost koja bi to omogućila posljednjih godina napravila je velike iskorake omogućavajući nekim pacijentima, za koje se ranije mislilo da su potpuno nesvjesni, da pokažu da su svjesni i da uz tehničku pomoć mogu komunicirati.

Istraživanje objavljeno 2010. u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM) bilo je jedno od prvih koje je pokazalo da funkcionalna magnetska rezonancija omogućava liječnicima da otkriju postojanje svijesti i komuniciraju s bolesnicima u dugotrajnom komi.

"Ako vidite nešto - to daje puno nade. I ako uspijete dobiti prepoznatljivu i konzistentnu aktivnost mozga... možete puno više napredovati", kaže Steve Williams iz centra za neuroznanosti pri King's College London.

U okviru istraživanja od pacijenata se tražilo da zamišljaju primjerice da igraju tenis ili hodaju iz sobe u sobu ili da zamišljaju potvrdne ili niječne odgovore i pri tom se bilježila aktivnost mozga.

Takvi testovi daju nam mnogo informacija o tomu kako možemo kontaktirati te pacijente i stimulirati ih, kaže neurolog Alon Friedman s izraelskog medicinskog centra Soroka u Beershebai.

Od 54 pacijenta u vegetativnom stanju opisana u istraživanju objavljenom u NEJM-u petoro je bilo sposobno "voljno modulirati svoju moždanu aktivnost", a jedan je mogao odgovarati s "da" ili "ne" moždanim signalima tijekom snimanja.

Znanstvenici kažu kako je jedna od mougućnosti komuniciranja s osobama, koje su u vegetativnom stanju pokazale da mogu kontrolirati moždane aktivnosti, upotreba elektroencefalografije (EEG) koja bilježi električnu aktivnost mozga.

Tom tehnikom znanstvenici su već uspjeli komunicirati s nekim osobama koje su dulje od godinu dana bile u komi.

"Ako priključite EEG na nečiju glavu a računalo zna prepoznati različita moždana stanja to je kao da imate jezik" kaže Monti.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙