FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon uvođenja izvanrednog stanja u Egiptu se nasilje nastavilo

Autor: akoz
KAIRO, 28. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Jedan je muškarac ubijen u ponedjeljak petog dana nasilja u Egiptu u kojem je ubijeno 50 osoba zbog čega je islamistički predsjednik proglasio izvanredno stanje u pokušaju da zaustavi val nemira koji je zahvatio Egipat.

Izvanredno stanje koje je u nedjelju objavio predsjednik Mohamed Mursi odnosi se na gradove Port Said, Ismailiju i Suez. Vojska je već razmještena u dva od tih gradova a vlada je donijela odredbu kojom se vojnicima dopušta da uhićuju civile.

Izvor iz vlade agenciji Reuters je rekao da će se sva suđenja održavati pred civilnim sudovima no ta će mjera vjerojatno razgnjeviti prosvjednike koji optužuju Mursija da koristi sigurnosne taktike protiv kojih su se borili dok su svrgavali predsjednika Hosnija Mubaraka prije dvije godine.

Prosvjednici protiv Mursija su u ponedjeljak ponovno izašli na ulice Kaira i drugdje. Stotine prosvjednika protiv Mursijeve odluke digli su se odmah u nedjelju nakon njene objave. Aktivisti su najavili da neće poštivati policijski sat koji počinje u 21 sat po lokalnom vremenu.

U ponedjeljak je u Kairu policija uporabila suzavac protiv prosvjednika koji su bacali kamenje u blizini trga Tahrir. Jedan 46-godišnji prolaznik ubijen je iz vatrenog oružja no još nije jasno tko je ispalio metak, rekao je izvor iz snaga sigurnosti.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙