FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici protiv parcijalne privatizacije 3. maja

Autor: hsup
RIJEKA, 25. siječnja 2013. (Hina) - Radnici su protiv parcijalne privatizacije 3. maja i smatraju da privatizacija svih tvrtaka u sklopu Grupe 3. maj treba biti zajednička, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Radničkog vijeća Brodograđevne industrije 3. maj David Bregovac.

Dodao je da radnici o parcijalnoj privatizaciji s pulskim Uljanikom, o kojoj se "priča", ne znaju ništa te je apelirao na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da ih hitno izvijesti o čemu se radi.

Bregovac je istaknuo da u 3. maju nema dovoljno posla, da su u tvornici Motori i dizalice 3. maj (MID) jučer dobili plaće za prosinac, a da plaća u Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj još nema.

Predsjednik Radničkog vijeća TIBO-a Gordan Frlan potvrdio je da su radnici te tvrtke protiv parcijalne privatizacije, ali da ako do nje dođe, mora biti kvalitetna, jamčiti nastavak proizvodnje i očuvanje što više radnih mjesta. Dodao je da navodno ima zainteresiranih ulagača, ali da oni ukazuju na višak i do 70 ljudi.

Predsjednica Radničkog vijeća MID-a Bosiljka Zlojutro ističe da svi radnici, bez obzira kojoj tvrki pripadali, moraju imati isti početni položaj. Smatra da, ako se putem privatizacije s Uljanikom spašava BI 3. maj, u sklopu koje posluje brodogradilište, onda to treba učinti i s MID-om.

Članica Radničkog vijeća BI Nada Jelinić Starčević drži da se privatizacijom s Uljanikom ništa neće riješiti, jer će "nas uzeti Uljanik koji je gori od nas" te da nije jasno tko je tražio da se MID i TIBO odvoje i zašto privatizacija nije transparentna.

Ona je ukazala na problem oko 60 radnika 3. maja koji nisu mogli otkupiti stanove u kojima žive, a sada ih, kazala je, država nudi po tržišnoj cijeni.

Član RV, inače i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u BI 3. maj, Juraj Šoljić rekao je da još nije poznato što je napravljeno u aktualnom programu preustroja, da radnicima parcijalna privatizacija nije u interesu te da je zakonskim odredbama uređeno da će se privatizirati brodogradilišta i s njima povezana društva.

Naglasio je da su Brodosplit i Brodotrogir privatizirani u cijelosti ocjenivši da onda tako mora biti i s 3. majem, u kojem su, kaže, svijesni da tehnološkog viška ima, ali traže transparentno privatizacijsko rješenje. Podsjetio je da u Grupi 3. maj posluju još 3. maj Ugostiteljstvo i 3. maj STM za poslovanje nekretninama.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙