FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski lijevi centar po anketama u vodstvu

Autor: akoz
RIM, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Talijanski lijevi centar mjesec dana prije izbora još je uvijek u vodstvu, ali ne bi osvojio većinu u senatu što će otežati stvaranje stabilne vlade, po rezultatima ispitivanja javnog mišljenja objavljenim u petak.

Vodstvo lijevog centra mogle bi potkopati njegove veze s bankom Monte dei Paschi di Siena zahvaćenom sve širim skandalom zbog gubitaka u poslovanju.

Čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani iz Demokratske stranke (PD) već je dugo povezan s tom toskanskom bankom, najstarijom u Italiji. PD i njegova ljevičarska saveznica stranka Ekologija i Sloboda (SEL) da se danas glasuje ne bi osvojili većinu u senatu, pokazalo je istraživanje instituta Piepoli objavljeno u listu La Stampa.

To znači da bi Bersanijevoj koaliciji, kako bi nadzirala senat, bila potrebna podrška saveza centra koji vodi premijer u odlasku Mario Monti. Monti je u petak rekao da će PD biti pogođen bankarskim skandalom zbog veza s bankom, čime se pridružio protivnicima ljevice koji iskorištavaju krizu u već žestokoj kampanji.

Po talijanskom izbornom zakonu skupina koja osvoji najviše glasova automatski dobiva većinu u zastupničkom domu ali se u senatu mjesta dijele po regijama.

Tako podijeljen rezultat otežao bi vladi donošenje zakona u dvodomnom sustavu gdje zakone trebaju prihvatiti oba doma. Ispitivanje provedeno za La Stampu pokazalo je da lijevi centar osvaja većinu u donjem domu ali desni centar bivšeg premijera Silvija Berlusconija pobjeđuje u ključnim regijama, Siciliji, Lombardiji i Venetu, u utrci za senat.

Lombardija u gornjem domu od 315 senatora ima najviše mjesta te je jedna od ključnih regija za nadzor senata. Vodstvo lijevog centra manje je od pet posto u još tri regije, pokazala je anketa.

Drugo ispitivanje javnog mišljenja, koje je za ljevici sklon list La Repubblica provela agencija Demos & Pi pokazuje da lijevi centar uživa potporu 38,1 posto glasača a slijede ga Berlusconijev desni centar s 25,5 posto i Montijeva koalicija centar s 16,2 posto.

Treće istraživanje, koje je proveo SWG, pokazalo je da je s 34,1 posto spram 26,6 posto vodstvo lijevog centra manje a da Montijeva koalicija osvaja 12,8 posto glasova.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙