FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CDU i Merkel nadaju se pobjedi u Donjoj Saskoj

Autor: bcav
HANOVER, 20. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Kršćanski demokrati (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel nadaju se pobjedi na nedjeljnim lokalnim izborima u saveznoj državi Donjoj Saskoj, koja bi označila kraj razdoblja izbornih poraza i postavila dobre temelje za savezne izbore u rujnu.

Predvođeni premijerom Donje Saske Davidom McAllisterom, CDU i njezini saveznici Slobodni demokrati (FDP) izjednačeni su s koalicijom Socijaldemokrata i Zelenih u toj državi na sjeveru Njemačke, pokazuju ankete.

"Vjetrovi u Donjoj Saskoj pušu novim smjerom i to se može osjetiti posvuda", ponavljao je McAllister na predizbornim skupovima.

Desni centar zaostajao je 13 posto u anketama sredinom 2012.

Prve projekcije izbornih rezultata očekuju se nakon zatvaranja birališta u 19 sati, a preliminarni rezultati sat vremena poslije.

Povratak CDU-a u "igru" pretvorio je tu četvrtu njemačku saveznu državu po broju stanovnika u žestoku političku bojišnicu, pa se Merkel čak sedam puta priključila na predizbornim skupovima McAllisteru, sinu škotskog vojnika.

CDU je u Donjoj Saskoj pretrpio poraze na posljednjih 12 izbora.

Prema rezultatima ankete objavljenima u četvrtak, CDU dobiva 41 posto glasova birača, FDP je na pet posto koliko je potrebno za prelazak izbornog praga, SPD osvaja 33 posto, a Zeleni 13 posto glasova birača.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙