FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josip Novakovich u utrci za međunarodnog Man Bookera

Autor: gvla
ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatski iseljenički pisac s kanadskom adresom Josip Novakovich uvršten je među deset finalista za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International Prize, koja se dodjeljuje od 2005. autorima čiji opus ukazuje na "kontinuiranu kreativnost i razvoj, te ukupan doprinos svjetskoj književnosti".

Rođen u Daruvaru 1956., Novakovich danas živi u Montrealu gdje podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia. Dosad je objavio roman "April Fool's Day", tri zbirke kratkih priča ("Yolk, Salvation and Other Disasters", "Infidelities: Stories of War" i "Lust"), dvije zbirke autobiografskih crtica "Apricots from Chernobyl", "Plum Brandy: Croatian Journey", te dva priručnika za umijeće pisanja "Writing Fiction Step by Step" i "Fiction Writer's Workshop". Dobitnik je brojnih nagrada, a djela je objavio u gotovo svim vodećim američkim književnim časopisima.

Uz njega, u utrci za tu prestižnu nagradu još su se našli američka spisateljica Marilynne Robinson, Izraelac Aharon Appelfeld i Yan Lianke iz Kine. U popis finalista, objavljen danas na književnom festivalu u Jaipuru u Indiji, još su uvršteni Lydia Davis iz SAD-a, Pakistanac Intizar Husain, francuska spisateljica Marie NDiaye, te indijski suvremeni pisac i kritičar U.R. Ananthamurthy.

Popis zaokružuju ruski postmodernistički pisac i dramatičar Vladimir Sorokin, te Švicarac Peter Stamm.

Bienalna književna nagrada Man Booker International Prize utemeljena je 2005. kao nadopuna jednoj od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu - nagradi Man Booker, kao književna nagrada za autore iz svih zemlja svijeta, za razliku od Bookera koji se dodjeljuje samo autorima iz Commonwealtha i Irske.

Nagrada se dodjeljuje za životno djelo književnicima iz cijelog svijeta čija su djela ili izvorno objavljena na engleskom ili su prevedena na engleski jezik, a među dosadašnjim su se dobitnicima 95 tisuća dolara vrijedne nagrade našli kanadska spisateljica Alice Munro, nigerijski pisac i pjesnik Chinua Achebe, te Amerikanac Philip Roth. Nagradu je na debitantskoj dodjeli 2005. osvojio albanski književnik Ismail Kadare.

Ime ovogodišnjeg dobitnika bit će objavljeno na posebnoj svečanosti u Londonu 22. svibnja.

(Hina) xgvla ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙