FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Joe Biden, veteran dragocjenog političkog iskustva

Autor: rtom
WASHINGTON, 21. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Joe Biden (70), potpredsjednik od 2009., veteran je američke politike, čovjek s velikim iskustvom i darom pregovarača te dobar poznavatelj Kongresa i unatoč nevjerojatnim nespretnostima golema je potpora i adut za predsjednika Baracka Obamu.

Visok i nasmiješen, 47. potpredsjednik SAD-a, Biden je od 1971. do 2009. zastupao državu Delaware u Senatu gdje je dugo bio predsjednik odbora za vanjske poslove.

Ondje se zauzimao za ograničenje strateškog naoružanja sa Sovjetskim Savezom. Isprva je zagovarao američku inervenciju u Iraku, a zatim se usprotivio. Poslije je odigrao važnu ulogu u definiranju vanjske politike predsjednika Baracka Obame u Iraku i Afganistanu.

Katolik, sin trgovca automobilima iz Pennsylvanije i bivši odvjetnik, Biden je također i branitelj socijalnih programa i zagovornik prava istospolnih zajednica.

Izvrstan je poznavatelj tajni iz političkog svijeta, no vješt je i u održavanju dobrih veza s biračkim tijelom koje cijeni njegov izravan stil. Međutim, sklonost pošalicama i odstupanje od pisanih govora katkad rade protiv njega samoga.

Tako je početkom listopada u jeku izborne kampanje rekao, da bi se zatim i ispravio, da je srednja klasa "uništena u zadnje četiri godine", a što znači upravo za mandata Baracka Obame.

Ta sklonost pogreškama ponekad je zasjenila njegov pregovarački dar i veliko iskustvo. Upravo je Biden uvelike pridonio pronalaženju rješenja u pregovorima s Kongresom kako bi se 1. siječnja 2013., izbjegao financijski pad niz "poreznu liticu".

Nakon pokolja 20-ero djece i šest odraslih u školi u Connecticutu 14. prosinca, Obama je Bidenu povjerio zadaću pripreme prijedloga za ograničenje posjedovanja vatrenog oružja, što je jedno od najosjetljivijih pitanja u SAD-u.

Na samom početku karijere Bidenov je život bi obilježen osobnom tragedijom. Mjesec dana pošto je 1972., kao 30-godišnjak, izabran za 5. najmlađeg senatora u povijesti zemlje, njegova mlada supruga i 13-mjesečna kći poginule su u prometnoj nesreći u kojoj su teške ozljede zadobila dvojica malih sinova.

Novi senator prisegnuo je u njihovoj bolničkoj sobi i svaki dan tijekom duge karijere u Senatu putovao je vlakom na relaciji Wilmington-Washington.

Biden se ponovno oženio 1977. sveučilišnom profesoricom Jill Jacobs Stevenson s kojom je dobio kćer.

(Hina) xrt ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙