FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: građanski rat u Siriji uništava poljoprivredu

Autor: vmrs
RIM/BEJRUT, 23. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Građanski rat u Siriji uništio je vitalnu infrastrukturu i prepolovio urod glavnih usjeva, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi, a 22-mjesečni sukobi u toj zemlji ne pokazuju znake smirivanja.

Ustanak koji je počeo mirnim prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada pretvorio se u građanski rat u kojem je dosad ubijeno 60 tisuća ljudi, sirijsko je gospodarstvo uništeno, a dva i pol milijuna ljudi gladuje.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da je proizvodnja pšenice i raži u Siriji u 2012. pala na dva milijuna tona, a običavala je biti četiri do četiri i pol milijuna. Poljoprivreda je ključan dio sirijskoga gospodarstva i prije rata nosila je otprilike petinu bruto domaćega proizvoda.

Izgledi da se pregovorima dođe do mira sve su manji, rat sve više poprima obilježja sektaškoga sukoba, a zapadne sile sve više strahuju od islamističke radikalizacije.

Human Rights Watch u srijedu je progovorio o tome kako su palež i pljačka vjerskih objekata manjina zadnjih mjeseci pokazatelj jačanja sektaštva.

Diljem Sirije borbe ni u srijedu ne prestaju, a Rusija, Asadov najodaniji prijatelj kaže kako neće biti mira dokle god pobunjenici insistiraju na svrgavanju Asada.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙