FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: Ubojica biskupa osuđen na 15 godina zatvora

Autor: mhaj
ANKARA , 23. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Sud u Iskenderunu osudio je 28-godišnjeg Murata Altuna, koji je 2010. ubio mons. Luigija Padovesea, apostolskog vikara Anadolije i predsjednika turske biskupske konferencije, na 15 godina zatvora, izvijestila je u srijedu biskupska konferencija.

Biskupa Luigija Padovesea, predsjednika Turske biskupske konferencije (CET) u lipnju 2010. nožem je u vrtu njegove kuće u Iskendernu ubio njegov tadašnji vozač Altun.

Sud nije prihvatio hipotezu o mogućnosti politički motiviranog ubojstva ili organiziranom kriminalu, rekao je za France presse predstavnik turske biskupske konferencije.

Mehmet Celalettin Lekesiz, guverner pokrajine Hatayje, u kojoj se nalazi Iskenderun, još je na početku istrage isključio mogućnost "političkog ubojstva" prelata, talijanskog državljanina rođenog 1947. u Milanu.

Altun se liječio zbog psihičkih tegoba, a biskupov je vozač bio četiri i pol godine.

Mala katolička zajednica u Turskoj ima gotovo 28.000 članova. U posljednjih nekoliko godina u Turskoj, zemlji koja teži ulasku u EU, počinjeno je više napada na kršćane.

Godine 2006. katolički svećenik, također Talijan, Andrea Santoro (61) ubijen je iz vatrenog oružja u Trabzonu. Za njegovo ubojstvo 19-godišnju zatvorsku kaznu služi turski mladić. Iskenderun je važan za kršćanstvo: u obližnjoj Antiohiji je pećina u kojoj je propovijedao apostol Petar i gdje su se tajno okupljali prvi kršćani. Grad i okolica smatraju se jednim od najstarijih kršćanskih središta.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙