FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pavliha: spor s Hrvatskom riješiti i mimo arbitraže

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. siječnja 2013.(Hina) - Nekadašnji slovenski ministar prometa Marko Pavliha osvrnuo se u srijedu za portal Telekoma Slovenije na činjenicu što slovenska vlada na svojoj sjednici prošlog tjedna nije, kako se očekivalo, potvrdila tekst slovenskog podneska za arbitražni sud u kojemu treba definirati i što je za Sloveniju predmet graničnog prijepora s Hrvatskom, sugerirajući da bi se slovenska strana trebala truditi da dođe do bilateralnog rješenja s Hrvatskom mimo arbitraže.

"Žao mi je što predmet graničnog spora s Hrvatskom nije bio određen još prije godinu dana, kako je bilo planirano, ali bih apelirao na našeg arbitra u Arbitražnom sudu i druge naše predstavnike da nastave s nastojanjima da se nađe prijateljsko rješenje za spor, naravno uz suglasnost obiju strana", rekao je Pavliha za informativni portal blizak vladi premijera Janeza Janše.

Pavliha podsjeća na članak u Arbitražnom sporazumu po kojemu Hrvatska i Slovenija, ako bi se za to odlučili, u svakom trenutku mogu prekinuti postupak arbitraže i postići bilateralno rješenje s kojim bi se i jedna i druga strana složili.

Dr. Marko Pavliha je u jednoj od prijašnjih koalicijskih vlada bio ministar prometa, a hrvatska publika zapamtila ga je i po jednoj negativnoj izjavi koju je dao prije više godina kao zastupnik u parlamentu. Tada je, u vezi s napetostima u javnosti povodom stalnih incidenata vezanih uz neriješeno pitanje granice, vladi predlagao da preporuči slovenskim turistima da ne odlaze u susjednu državu.

Pavliha je početkom 2011. godine dao ostavku na članstvo u konzultativnom tijelu koje se bavilo pitanjem granične arbitraže, a koje je bila sastavila tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Boruta Pahora. Nova vlada Janeza Janše uključila ga je u rad Strateškog vijeća ministarstva vanjskih poslova, tijela koje se također bavi pitanjem arbitraže.

"Da je moguće doći do prijateljskog rješenja graničnog spora tvrdi i poznati finski pravnik Marti Koskenniemi. On je takav dogovor postigao s Danskom u slučaju finskog postupka protiv Danske pokrenutog 1991. oko slobodnog korištenja morskog prolaza Storeabelt pri ulasku i izlasku iz finskih voda", rekao je Pavliha, dodajući da je sporazum postignut prije nego što je okončan postupak oko spora tih država pred međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Finsku je pred Međunarodnim sudom pravde u tom slučaju zastupao Vaughan Lowe, vodeći britanski odvjetnik i akademik za područje međunarodnog javnog prava, rješavanje međunarodnih sporova i pravo mora. Low je jedan od trojice istaknutih međunarodnih stručnjaka koji su u petočlani arbitražni sud koji će rješavati slovensko-hrvatski granični prijepor imenovani suglasnošću Hrvatske i Slovenije.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je potvrdilo da je očekivana odluka o potvrdi slovenskog podneska za arbitražu prošlog tjedna odgođena te da će vlada još jednom razmotriti prijedlog koji su dali stručnjaci. No, ministarstvo nije željelo komentirati navode ljubljanskog "Dela" o navodnom neslaganju oko arbitraže koje je pokazala zadnja sjednica vlade. List se pritom pozvao na "neslužbene ali pouzdane informacije" po kojemu je zaplet s potvrđivanjem dokumenta izazvala činjenica da su neki povjesničari iz šireg kruga stručnjaka koji su razmatrali opcije vezane uz arbitražu predlagali da Slovenija arbitraži podnese prijedlog po kojemu bi granica uz more prešla rijeku Dragonju i tekla do Savudrijskog poluotoka na hrvatskoj strani.

Prema kalendaru Arbitražnog suda Hrvatska i Slovenija trebale bi svoje podneske za arbitražu predati u Haagu 11. idućeg mjeseca. No, Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na neslužbene informacije, objavila je u utorak da u Ljubljani razmišljaju i o mogućnosti da se predloži produženje roka za dostavu podnesaka, navodno zbog aktualne političke krize u Sloveniji, ali da o tome još nema nikakve odluke.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙