FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska zajednica prosvjeduje zbog ukidanja latinice u Novome Sadu

Autor: jsta
SUBOTICA, 23. siječnja 2013. (Hina) - Predstavnici vojvođanskih Mađara u srijedu su ocijenili da novosadska vlast "vrijeđa manjine" i krši propise jer ne poštuje njihovo pravo na službenu uporabu jezika i pisma već umjesto toga uvodi ćirilicu kao jedino pismo u gradu, prenijeli u vojvođanski mediji.

Vijećnik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Novoga Sada Laszlo Galambos naveo je da ispisivanje jedino ćirilicom naziva Kulturnog centra grada, naziva linija gradskih autobusa, ploča s nazivima najvećeg broja gradskih javnih poduzeća i ploča s nazivima ulica, ne pridonosi očuvanju višenacionalnog identiteta Novog Sada.

Osuđujući pojedine izjave gradskih čelnika kao "izravno uvredljive" za manjine, Galambos je ocijenio da to ne pridonosi multikulturalizmu, toleranciji i ravnopravnosti niti pridonosi inicijativi da Novi Sad 2020. godine postane europska prijestolnica kulture.

Reagirao je i predsjednik Mađarskog nacionalnoga vijeća Tamas Korhecz, koji je izjavio da vlast u Novom Sadu krši prava manjina na uporabu službenog jezika. On je rekao da je zamjenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, koji je promovirao natpise na gradskim autobusima, "pogrešno razumio zakone" i istodobno dao "uvredljive izjave".

Gradska vlast u Novome Sadu zamijenila je 13. siječnja latinične nazive pravca u gradskim autobusima nazivima isključivo na ćirilici, pod izlikom da time namjerava "pridonijeti povratku ćirilice na novosadske ulice".

Zamjena latiničnih naziva ćiriličnim svih gradskih institucija u Novome Sadu počela je nedugo poslije promjene vlasti u ovome gradu, početkom rujna 2012. godine.

Vlast su od Demokratske stranke preuzeli Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, a u koaliciji koja je smijenila bivšu vlast su i ultranacionalističke stranke – Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙